Sara Oust fortsetter å gå foran

ETTERFØLGERE. Sara rakk å bli mor til to barn, og har etterfølgere som bor i Vingelen i dag. – Jeg fikk aldri møte barnebarna mine, sier hun.

ETTERFØLGERE. Sara rakk å bli mor til to barn, og har etterfølgere som bor i Vingelen i dag. – Jeg fikk aldri møte barnebarna mine, sier hun.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Vi vet lite om den legendariske Sara Oust fra Vingelen, men vi tror på historien i syngespelet «Noen må gå foran». Sara gikk først for 200 år siden, og hun gjør det fortsatt.

DEL

Det er lite som er nedskrevet om haguianerkvinna og lekpredikanten Sara Oust fra Vingelen. Men historiene om henne har levd siden hun forlot jorderiket i 1822, bare 44 år gammel.

I dag hadde spelet om henne premiere på Oustatunet i Vingelen, og etter generalprøven torsdag kveld var regissør og manusforfatter Rolf Norsen vilt begeistret for resultatet, og med god grunn.

Del på Facebook

Troverdig Sara

Sammen med komponist Tone Hulbækmo, skuespiller Ingunn Løvold og sangerne Kjersti Tingelstad, Rønnaug Tingelstad, Lars Tingelstad og Andreas Moen, tegner han et bilde av foregangskvinna Sara som vi alle kan tro på.

Med tunet på fødestedet hennes som scene, med kostymer så autentiske som det er mulig å få til og med bygda Vingelen som bakteppe framstilles Sara som et menneske det hadde vært interessant å lære å kjenne.

Utfordrende teater

Ingunn Løvold er Sara Oust. Hun er Sara som nysgjerrig tolvåring, som livsglad attenåring, som viljesterk ung dame i opposisjon til konvensjonene, som lekpredikant og som krumtapp i haugianernes gruvedrift i Vingelen.

Hun går ut og inn av rollene, og kommenterer sitt eget liv som en slags voiceover mens de fire sangerne ustanselig former nye tablåer og situasjoner.

Sangerne selv går også ut og inn av utallige roller, og må holde styr på en mengde små rekvisitter som viser forandringene i livssituasjoner og episoder.

– Det er veldig utfordrende, men samtidig utrolig god energi med publikum. Veldig moro, kvitterer de fem aktørene etter generalprøven torsdag.

Inne på Oustatunet i Vingelen kommer også publikum svært nært på spelet, og sitter nærmest midt inne i historien. Med ett er vi 200 år tilbake i tid, og lar oss fascinere av pågangsmotet til denne for sin tid uvanlige kvinnen.

Samtidig viser Sara et mot og en trygghet i sin tro og sin måte å leve livet på som også i dag ville gjort henne til en av dem som går foran. Vi tror på henne.

Liv laga

«Noen må gå foran» hadde premiere i går, og settes opp både i morgan og søndag. Denne omtalen er basert på generalprøven som ble holdt torsdag kveld.

Spelet om Sara Oust holdes på vingelsdialekt, og tonebildet er hovedsakelig vakre, religiøse folketoner fra Nord-Østerdal.

Dette bør være liv laga.

Artikkeltags