– Typisk norsk er ikke alltid norsk

TANKEVEKKER: – Det er ikke alltid typisk norsk er så typisk norsk. Det må vi bare innse, sier Rolf Rønning, som kåserte over temaet under kulturminnedagen på Tyskeberget finnetorp.

TANKEVEKKER: – Det er ikke alltid typisk norsk er så typisk norsk. Det må vi bare innse, sier Rolf Rønning, som kåserte over temaet under kulturminnedagen på Tyskeberget finnetorp. Foto:

– Vi tror ofte at så mye er typisk norsk. Men det er nok ikke tilfelle. Jeg likte i hele tatt ikke uttrykket om at det er typisk norsk å være best, sa Rolf Rønning i sitt foredrag på kulturminnedagen på Tyskeberget finnetorp.

DEL

Rønning har alltid et foredrag når kulturminnedagen markeres, noe Åsnes Finnskog historielag har gjort siden den ble innført. Temaene har vært mange og forskjellige i Rønnings foredrag. Ikke så mange kjenner Finnskogen og tradisjonene, og ikke minst tradisjonenes opphav, like godt som han. Søndag ga han mange en tankestiller med sitt foredrag over temaet typisk norsk.

Ikke bare norsk

Han viste til at svedjebrenning er brukt mange steder i verden under rugdyrking, og at tømmerlafting som mange anser som en norsk tradisjon og typisk norsk, egentlig er en østeuropeisk tradisjon.

MANUELL KLESVASK: Else Sagmoen var som alltid på plass ved bekken med manuell klesvask fra før vaskebrettet ble tatt i bruk.

MANUELL KLESVASK: Else Sagmoen var som alltid på plass ved bekken med manuell klesvask fra før vaskebrettet ble tatt i bruk. Foto:

– Så vel mange av tradisjonelle gjøremål som vi anser som typisk norske, er nok ikke enestående norske. De er brukt mange steder i verden gjennom tidene. Mye av det vi omgir oss med i dag er også internasjonale ting, sier Rolf Rønning.

Men det betyr ikke at han mener at tradisjonene ikke er verd å ta vare på og minne folk om. Tvert imot. Men vi må bare være litt forsiktig med å tro at alt som blir betegnet som typisk norsk likevel ikke alltid er norsk.

BÅGÅDRAGET: Bjørn Skaug fra Heradsbygda, til venstre, likte det han hørte av Bågådraget, som består av fra venstre  Oddgeir Martinsen, Berit Holth Hilsen, Einar Holth Nilsen og Are Fagerhaug.

BÅGÅDRAGET: Bjørn Skaug fra Heradsbygda, til venstre, likte det han hørte av Bågådraget, som består av fra venstre Oddgeir Martinsen, Berit Holth Hilsen, Einar Holth Nilsen og Are Fagerhaug. Foto:

Speiler historien

Kulturminnedagen på Tyskeberget finnetorp har i alle år trukket bra med folk. Det er selvsagt som alle andre utendørsarrangement væravhengig. Og søndag var ikke værgudene helt på lag, i alle fall ikke fra starten.

Men de som kom fikk alle fall oppleve en rekke levende bilder av gamle tider og livet på et finnetorp. Her var det stokkeld, klesvask ved bekken på samme vis som det ble gjort før så vel vaskebrett som vaskemaskin kom og gjorde livet lettere. Smeden var i sving i den gamle smia, vedsaging, historien og gamle redskaper av alle slag var på programmet.

EGEN SANG: Eva Udnæseth har skrevet egen sang om gammelstua. På veggene henger bildedokuemntasjon av restaureringen som er gjennomført på finnetorpet.

EGEN SANG: Eva Udnæseth har skrevet egen sang om gammelstua. På veggene henger bildedokuemntasjon av restaureringen som er gjennomført på finnetorpet. Foto:

Underholdningen sørget Knut Halvards og Bågådraget for, og inne i hovedhuset på finnetorpet kunne man forfriske seg med nevagraut og flesk og mer til.

En kulturminnedag på Tyskeberget finnetorp er alltid en opplevelse, selv om man har vært der 15 ganger før. Ildsjelene i Åsnes Finnskog historielag sørger for det. Kulturminnedagen speiler historien og livet i tidligere tider, enten det er typisk norsk eller ikke.

Artikkeltags