Jon Michelet kommer når Skogsmatrosen spilles for aller første gang

KOMMER TIL RENA: Jon Michelet kommer på urpremieren til Skogsmatrosen.

KOMMER TIL RENA: Jon Michelet kommer på urpremieren til Skogsmatrosen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Forfatter av boksuksessen om krigsseilerne, Jon Michelet, møter med glede opp på Åstvang grendehus når Skogsmatrosen settes opp som teater. Leseprøvene er i gang.

DEL

Bestselgeren Skogsmatrosen av Jon Michelet blir nå teater for grendehus-scenene. Minst 680.000 bøker har de fire første bøkene om Halvor Skramstad fra Rena solgt. Nå skal fortellingen om Halvors første år som sjømann på krigshavet bli til scenekunst.

– Det er en forfatters drøm at romanen en skriver kan leve og bli til noe mer. Spesielt fint er det fordi personene som løftes fram her, som er en del av den norske arbeiderklasse, aldri har fått noen oppmerksomhet. Etter den første boka dukket det opp skogsmatroser overalt. Før brydde man seg ikke om dem, sier Jon Michelet.

Krigsseilerne har hele tiden kjempet for å få anerkjennelse for sin innsats under krigen. Fem bind, snart seks, om «En sjøens helt» har gjort noe med dette.

– Det er kunstens hemmelige våpen. At et romanverk kan slå gjennom sinnene til folk, sier Michelet.

Om å lengte vekk

Det er allerede i gang en tv-serieproduksjon av bøkene. Nå blir det også teater om skogsmatrosene. 29. april settes stykket opp i hovedpersonen Halvor Skramstads barndomsrike; Åstvang i Åmot. På scenen skal to skuespillere ha 16 roller. Espen Mauno spiller én, den unge Halvor Skramstad. Jon Nyutstumo spiller den eldre Halvor, pluss 14 roller til. Som moren, faren, skipsfolk, kjærester og så videre.

Skuespiller Espen Mauno fra Tromsø kommer fra sjøvant slekt. Han har en omvendt reise enn den Halvor Skramstad tok.

– Jeg må jo ta tak i det jeg kjenner igjen i Halvor Skramstad. Det er å lengte vekk, det er eventyrlysten, gleden ved å oppleve noe for første gang. Å være åpen for verden. Det er mye sprengkraft i historien hans, sier Espen Mauno.

Jon Nyutstumo fra Tynset, vet derimot mye om skog. Og litt om sjø. Å lengte etter å realisere drømmen, som Halvor, er han mindre vant med.

– Jeg visste ikke at jeg ville bli skuespiller før jeg ble det. Og siden har jeg bare fått roller som jeg har ønska meg. Jeg slapp å være kelner med tre replikker. Jeg er heldig, gliser Jon Nyutstumo.

I stykket om Halvor skal han ha 15 roller og skifte hele 39 ganger. Mest gleder han seg til rollen som miss Cornick, en kontordame i Australia.

Hjem til Rena

Da Teater Innlandet spurte Jon Michelet og forlaget om å få bruke romanen, var det bare et stort ja. De har godkjent manuset til Mathias Calmeyer uten en eneste bemerkning.

– Calmeyer har klart å forenkle stoffet fra en svær roman til teater som tåler å bli spilt i et grendehus. At de setter urpremieren opp i Åmot skulle bare mangle, sier Michelet.

Når forsto du hvor stor denne romanserien var?

– Ikke med det første. Men når bind en solgte så enormt, betydde det vel at jeg hadde truffet noen strenger i en sjøfartsnasjon, men også i innlandet. Boka har gitt gjenklang hos skogsmatroser og familiene deres i Østerdalen, Gudbrandsdalen og Hallingdal. Jeg møter dem fortsatt. Det er en ekstra glede at jeg har utløst noe der, sier Jon Michelet.

Han er i gang med sjette og siste bind i serien. Fortellingen er kommet til 1945.

– Da tar jeg med meg Halvor hjem til Rena igjen, avslører forfatter Jon Michelet.

Artikkeltags