Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det slutt på ungkarslivet: – Tenk å få ta del i folks liv på den måten. Mer givende blir det ikke

Nå venter regissøroppdrag og tegnefilm for Knut Erik:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Åh, det blir rart, innrømmer Knut Erik Engemoen (28). Etter fire år på vegen skal han nå spille «Ungkar» for siste gang. Så venter nye eventyr, blant annet med Elverum barnemusikkteater.

Egentlig skulle han bare sette opp en konsert. Men etter å ha jobbet seg igjennom alt som er av Prøysen-tekster, satt Knut Erik Engemoen fra Elverum igjen med en hel forestilling.

– Premieren på Rena i 2013 var rimelig nervepirrende! «Ungkar» var jo det første jeg hadde skrevet sjøl, også fikk jeg lov til å framføre det for andre på ordentlig! Jeg er veldig takknemlig for at Janne Langaas og Teater Innlandet viste meg denne tilliten. Og det med Frode Berntzen på laget. Han er så dedikert og en meget dyktig musiker, som har satt sitt kvalitetspreg på det hele.

– Det har vært skikkelig spennende å se hvordan forestillingen har utviklet seg og levd sitt eget liv gjennom disse årene. Hele dette eventyret har vært en sann glede fra første stund, sier Knut Erik.

De to har turnert land og strand rundt. Fra fullsatte kulturhus til innelåste avdelinger for demente. Kontakten med publikum har preget forestillingen hvert eneste sted.

Fant igjen språket

– Vi har spilt mye for eldre på sjukehjem gjennom den kulturelle spaserstokken, og de aller sterkeste inntrykkene jeg sitter igjen med i ettertid er derifra, sier Knut Erik.

– Vi spiller jo i stua deres og kommer tett på folk. Et sted vi kom, satt det ei dame lengst foran på første rad, og sang med på alle sangene.

– Vi har jo gjort om litt på dem, så vi tenkte det kanskje ble krevende å henge med, men hun fortsatte å synge gjennom hele forestillingen. Etter at vi var ferdige, kom en sykepleier bort til oss og var helt satt ut, for det viste seg at den eldre damen ikke hadde snakket eller hatt et språk på kjempelenge. Men nå sang hun med!

– Tenk å få ta del i folks liv på den måten. Mer givende blir det ikke, vet du!

Setter punktum i Hamar

– Jeg er så glad og takknemlig for at jeg har fått drive på med dette så lenge, sier Knut Erik som 1. oktober spiller forestilling nr. 100 i Hamar kulturhus, der det nå snart er utsolgt.

– Og da er det slutt for «Ungkar»?

– Ja, jubileet er tenkt som et punktum. Skulle det nå være interesse for en runde eller to til, skal det vel mye til for at vi sier nei. Men i utgangspunktet er dette den siste gangen. Det blir helt klart vemodig. «Ungkar» har vokst seg voksen sammen med meg. Men jeg har mye annet på programmet videre, så jeg skal nok få fylt tida likevel, smiler han.

Barnemusikkteater

Den allsidige skuespilleren har den siste tida gjort stor lykke i «Robin Hood – rai rai i Sherwoodskogen» ved Trøndelag Teater, før han i sommer satte opp «Peter Pan» med Låveteateret, der Knut Erik og kollegaene står for manus, tekster og musikk sjøl.

Utover høsten skal han først være regissør for Elverum Barnemusikkteater i årets satsing, med premiere 3. november. Så venter dubbing av tegnefilm i Oslo og enda flere regissøroppdrag utover.

– På den måten får jeg brukt flere sider av meg sjøl, og det er skikkelig artig, synes Knut Erik, som smilende innrømmer at det også kan være greit å få ha base i egen leilighet igjen, etter flere år med pendlerliv.

– Hva er det viktigste du sitter igjen med etter «Ungkar»-tida?

– Åh, det er mye! Samspillet med Frode og alle minnene fra møtene med folk, er viktige. Men også respekten for Alf Prøysen og hvordan han forklarer relasjonene mellom folk. Han forklarer enkelt, men samtidig ligger det ofte en hemmelighet der. Å få leke i det tekstlandskapet har vært en ære.

Kommentarer til denne saken