Gå til sidens hovedinnhold

Viktig å handle lokalt

Artikkelen er over 4 år gammel

Lørdag aksjonerte bokhandlere og nærbutikker over hele Distrikts-Norge for lokal handel. Det er mange gode grunner til å handle lokalt, framfor å handle på nettet, sier Siri Strømmevold, daglig leder i Tynset Bokhandel.

Et bærekraftig lokalsamfunn handler om at kunden vet å bruke forbrukermakten sin – lokalt.

Handle lokalt-kampanjene ble gjennomført i regi av det statlige Merkur-programmet. Målsettingen med kampanjene er å styrke lokale dagligvarebutikker og bokhandler, redusere handelslekkasjen og skape større bevissthet om viktigheten av lokal handel.

Kunden sikrer arbeidsplasser

– Kampanjen setter søkelys på hvor viktig lokal handel er for lokale arbeidsplasser og skatteinntekter, forteller Strømmevold.

Nærbutikkene er et nav i nærmiljøet, med mange andre servicefunksjoner enn kun dagligvaren. Forsvinner nærbutikken, så forsvinner en sentral del av lokalsamfunnet, noe som er viktig for å bevare lokal bosetting. Flere steder blir det også etablert nye arbeidsplasser rundt nærbutikkene.

– Kunden må være bevisst sin rolle for å bevare tilbudet i bygda, og ikke bidra til handelslekkasjer. Både den lokale nærbutikken og bokhandelen er en viktig møteplass, sier hun.

Bokhandelen – et viktig kulturtilbud

– Vi ønsker også å peke på hvor viktig den lokale bokhandelen er for kulturtilbudet. Bokhandelen er et kulturhus som formidler alle former for litteratur, sier Strømmevold.

Lørdag var bokhandelen klar med kaffe og kake til kundene, og et klart budskap om å handle lokalt.

– Den lokale litteraturen er viktig, og vår region har mange dyktige forfattere innen mange ulike sjangere. Vi ønsker å ta et spesielt ansvar for den lokale litteraturen og lokale forfattere, forteller bokhandleren.

Flere lokale forfattere var til stede lørdag. Blant dem var den ferske forfatteren Jon Olav Oldertrøen fra Tynset som signerte debutroman «Isils vrede», Trond Tveiten som kunne fortelle om sine dager til sjøs på 50-tallet i boken «Minnebok fra Gullalderen», og Egil Simensen som i sommer kom ut med boken «Husdyrbruk i Nord-Østerdalen».

Det skal lønne seg å handle lokalt

– Jeg er veldig godt fornøyd med den lokale bokhandelen. Bokhandelen er en kjær julegavebutikk og de er veldig gode på barnebøker, sier Hedvig Rognerud.

Hun er veldig bevisst på hvor viktig det er å handle lokalt, både for å opprettholde tilbudet og å sikre arbeidsplasser. 

– Det jeg ser som en fordelen med den lokale butikken er at de kjenner meg som kunde og vet hva jeg er på utkikk etter, sier hun.

– Vi har fått mye god tilbakemelding på det tilbudet vi har, både fra fastboende og besøkende. Jeg vokser litt på det, og blir inspirert til å gjøre en enda bedre jobb, sier innehaver Siri Strømmevold. Tynset bokhandel har i dag 4 faste ansatte og to deltidshjelper. For oss er det viktig å være god på fagkunnskap og gi en god personlig service. Det skal lønne seg å handle lokalt, sier hun.

Kommentarer til denne saken