Prosjektkor i Hedmark – over halvparten fra Os

UTFORDRING: Deltakerne i det nye prosjektkoret fikk en utfordring før sommeren: Å sende en selfie som viser hva de har drevet med i sommer. Fra topp venstre: Daniel Ryen, Øystein Dalbakk Myre, Iver Ryen Hov, Elisabeth Larsen, Torleif Dalbakk Myre, Isak Nyaas Bøeng og Johannes Ryen. Anja Langbekkhei og Miriam Heidtmann har ikke sendt bilde.

UTFORDRING: Deltakerne i det nye prosjektkoret fikk en utfordring før sommeren: Å sende en selfie som viser hva de har drevet med i sommer. Fra topp venstre: Daniel Ryen, Øystein Dalbakk Myre, Iver Ryen Hov, Elisabeth Larsen, Torleif Dalbakk Myre, Isak Nyaas Bøeng og Johannes Ryen. Anja Langbekkhei og Miriam Heidtmann har ikke sendt bilde. Foto:

Hele ni av 19 påmeldte til et nytt prosjektkor i Hedmark kommer fra Os kommune. I 2020 drar de til London for å synge.

DEL

Det er Norges Korforbund Østerdalen som har dratt i gang det nye prosjektkoret for ungdom mellom 14 og 20 år. Målet er å øke rekrutteringen til korverden gjennom å la ungdommer samles, og synge kjente sanger fra filmer og musikaler.

Ildsjelen fra Os

Når spørsmålet "hvorfor synger du i kor" stilles til deltakerne fra Os, peker de fleste mot én person, Jo Ryen. Han bruker enhver anledning til å fremsnakke kormiljøet og synes det er gledelig at et slikt prosjektkor startes opp og at såpass mange kommer fra Os.

- Hvorfor er det så mange fra din hjemkommune som deltar?

- Vi hadde et prosjekt kalt "Jo visst kan gutter synge" i fjor. Da inviterte vi 10-20 gutter til å være med i et guttekor og øvde fram til 1. juledag. Det var mange som flira og ikke hadde hadde tro på at vi fikk til noe på den korte tida, sier Ryen.

Konserten i Os kirke jula 2017 viste at kritikerne tok feil. Skammelig feil.

- Totalt var det 13 gutter med på konserten i kirka. 7 er fortsatt med og synger i mannskoret. Det var skikkelig stas at det gikk så bra, fortsetter han.

Mange av de som sang på denne konserten har nå meldt seg på prosjektkoret i Hedmark. At såpass mange fortsetter korkarrrieren er viktig for kormiljøet. Ifølge Ryen ligger snittalderen for kormedlemmer høyt, omkring 56 år.

- Det gjelder heldigvis ikke på Os lenger. Snittet raste etter korprosjektet i fjor, sier Ryen, tydelig fornøyd.

- Den eldste i mannskoret er nå 88 år og den yngste er 14, fortsetter han.

For å ivareta rekrutteringen blir det et nytt prosjektkor på Os til høsten. Målet er å doble antall medlemmer under 20 innen 2020.

- I høst blir det konsert med Arve Tellefsen. Derfor inviterer vi ungdommer fra 10 år og oppover til å øve fram mot konserten, sier Ryen.

Ønsker rekruttering

Elin Persson blir dirigent og musikalsk leder for prosjektkoret i Hedmark. Hun forteller hvordan idéen oppstod.

- Vi var en gjeng som drodlet om rekruttering for ett år siden. Da kom idéen om et ungdomskorprosjekt opp. Å oppmuntre til å synge i kor, med et annet, mer moderne, repertoar, sier Persson.

Tanken var å samle ungdommer fra hele Hedmark i et korprosjekt som fenget dem og på den måten knytte dem til kormiljøet. Resultatet ble et prosjektkor som varer over to sesonger, hvor ungdommene får synge kjente sanger fra filmer og musikaler. Også er det en rosin i pølsa i slutten av prosjektperioden.

- Premien er å reise til London i 2020. Der skal vi møte et britisk ungdomskor og framføre de sangene vi har øvet på, sier Persson.

I tillegg skal de delta på sangerstevne på Røros i 2020 og ha et par konserter i Hedmark. Før den tid skal imidlertid deltakerne gjennom mange øvingstimer. Første øving blir 14. september på Os, og da vil de ha et litt annet fokus enn sang.

- Det er viktig å få med det sosiale. Derfor skal den første øvingen handle om å bli kjent med hverandre, forklarer Persson.

Selv om påmeldingsfristen egentlig gikk ut 1. august, er det fortsatt plass til flere.

- Vi tar imot påmeldinger helt fram til første øving, og det finnes ingen begrensning i antall deltakere. Vi trenger rundt 20 sangere for å dra igang. 30 er bare flott, sier Persson avslutningsvis.

Mer informasjon om prosjektkoret

Artikkeltags