Festivalsjef Stine Haugen introduserte og roste dugnadsarbeiderne som hadde hjulpet til med festivalen på forhånd, før en representant fra Sparebanken Østlandet fikk æren av å dele ut de tre Volumstipendene. Årets første stipend gikk til forfatter Nora Aschim fra Hamar.

- Nora Aschim er en kunster som belyser tabubelagte temaer og som til tross for sin unge alder, skriver modne tekster om selvmord. Hun er også den yngste av de nominerte.

Det andre Volumstipendet gikk til billedkunstner Silje Eugenie Strande Øktner fra Skarnes.

- Silje er en allsidig, engasjerende og veldig betydningsfull kunster. Hun er veldig aktuell med sine varierte måter å få frem budskapet på. Hun legger vekt på sted og identitet og formidler historier basert på eget liv og erfaringer.

Det siste stipendet gikk til musiker Marja Mortensson fra Engerdal.

- Marja er et tydelig talerør og fronter den sør-samiske identiteten, som etter hennes opptredener har blitt mer kjent i Hedmark og omegn. Hun er svært talentfull og har allerede jobbet i ulike sammenhenger. Hun har også joiket for kongen.

I tillegg til Volumstipendet på ti tusen kroner, fikk Mortensson også et stipend fra Musikknettverket.

Glad festivalsjef

Stine Haugen kunne puste lettet ut etter lang tid med jobbing slik at festivalen kunne bli best mulig.

- Det har vært veldig gøy, men med noen stressfaktorer der jeg har lurt på om det skulle gå bra. Men med denne gjengen av arbeidere så har det alltid ordnet seg, sier Haugen, før hun fortsetter:

- Nå gleder jeg meg bare til resten av festivalen, spesielt Cezinando i kveld. Etter denne knallåpningen i kveld så har jeg troen på at resten av festivalen vil bli veldig bra, sier Stine Haugen.

Ny rekord

Stine Haugen kan fortelle om et rekordhøyt billettsalg før den store åpningen.

- De tidligere årene har det ikke blitt solgt så mange billetter før festivalstarten. Folk har heller kommet og kjøpt på de ulike dagene. I år er det derimot blitt solgt flere billetter på forhånd, enn det ble solgt totalt i fjor. Det er jeg veldig fornøyd med. Det viser jo at vi har gjort noe riktig, sier festivalsjefen.