Leter etter Løtens særpreg

PÅ KVILEBENKEN: Veenshøgda er et sted som er spesielt for Løten. Prosjektleder Sjur Harby ønsker å kartlegge kommunens kvaliteter, kulturminner og miljøer. Til det trenger han innbyggernes hjelp.

PÅ KVILEBENKEN: Veenshøgda er et sted som er spesielt for Løten. Prosjektleder Sjur Harby ønsker å kartlegge kommunens kvaliteter, kulturminner og miljøer. Til det trenger han innbyggernes hjelp.

Artikkelen er over 2 år gammel

Spør fem løtensokninger om hva som gjør Løten til Løten, og du vil sannsynligvis få fem forskjellige svar. Sjur Harby vil spørre mange flere.

DEL

– Når du bor et sted, blir du hjemblind. Det er fort gjort at du ikke ser det du har rundt deg, at du tar det for gitt. Nå skal vi ta på oss brillene og se hva vi har og hva som gjør oss stolt, sier Harby.

Han er kulturhistoriker og i denne sammenheng engasjert av Løten kommune til å lede arbeidet med en kulturminneplan. Nå skal det kartlegges, alt det som gir Løten særpreg og identitet.

Det kan være bygninger og plasser, industrihistorien og landbruket, og mye mer.

– Hadde du spurt noen for en del år tilbake, så hadde de kanskje sagt at det spesielle med Løten er lukta fra brænderiet, sier Sjur Harby.

For andre kan det være landskapet på Veenshøgda eller utsikten fra Rokoberget. Om absolutt alt hører hjemme i kulturminneplanen, vil han ikke ha sagt. Men målet er å lage en plan som folk skal føle seg hjemme i, og som kan brukes til å formidle hva Løten er.

Oppstart i kinoen

Den ferdige planen kan brukes innen undervisning, næring, reiseliv og kultur.

– Den skal brukes til ressursplanlegging, men også være en vekker og inspirator, sier Harby og understreker at prosessen fram mot ferdig plan er et mål i seg selv. Derfor håper han at så mange som mulig vil delta. Det starter 20. april i Løten kino, med konferansen «Je kjæm fra Løten».

– Alle som er opptatt av Løten, bør komme dit. Det er gratis og åpent for alle, sier Sjur Harby.

Etter en innledning ved ordfører Bente Elin Lilleøkseth vil publikum vil få se en redigert versjon av videointervjuer som Steffen Laursen gjorde i 2015 til utstillingen «Dette er meg – og dette er Løten». Det blir innspill fra Kjersti Myhre, redaktør i Lev Landlig, fra prosjektleder Harby, og paneldebatt der flere lag og foreninger i Løten vil være representert.

Folkemøter

Senere vil det bli åpne temamøter rundt om i kommunen, og det er også mulig for folk å komme med innspill på Facebook-sida «Je kjæm fra Løten», ifølge Harby.

Kulturminneplanen skal på plass innen 2019.

LES OGSÅ: Her er årets ti topposter – men i år blir det ingen skolekonkurranse

Artikkeltags