– Artig å bli anbefalt

Utvalgte: Arne Nyaas (foran) er leder i bildegruppa. Fra venstre Aud Grue, Ola Krog og Jon J. Meli. Foto: Jon Iver Grue

Utvalgte: Arne Nyaas (foran) er leder i bildegruppa. Fra venstre Aud Grue, Ola Krog og Jon J. Meli. Foto: Jon Iver Grue

Artikkelen er over 5 år gammel

Arbeidet med å refotografere verdifulle kulturlandskap i Vangrøftdalen og Kjurrudalen i Dalsbygda blir så godt mottatt, at Dalsbygda-modellen danner mal for resten av landet.

DEL

Det synes Arne Nyaas som er leder for bildegruppa er en flott anerkjennelse.
 

Åpnet av kronprinsen

– Artig at det vi har gjort danner mal for at andre må gjøre det på samme måten, sier han.


For å ta vare på verdifulle kulturlandskap i landbruket har regjeringen pekt ut 22 helhetlige landskap i Norge med store biologiske og kulturhistoriske verdier. De 20 første utvalgte kulturlandskapene ble åpnet 28. juni i 2009, med seterlandskapet Vangrøftdalen og Kjurrudalen i Dalsbygda som åpningssted. Kronprins Haakon Magnus sto for den offisielle åpningen foran flere hundre tilskuere.


Startet i fjor vår


– I fjor fikk vi brev fra fylkesmannen i Hedmark med spørsmål om noen i bygda ville være med på å samle inn gamle bilder og kulturlandskapet i Vanggrøftdalen og Kjurrudalen. Innsamlingen ble annonsert i lokalavisene og bekjentgjort med plakater. Til slutt endte vi opp med til sammen 75 bilder, sier Nyaas. Originalbildene ble skannet med høy oppløsning til Statens landbruksforvaltning som har ledet og koordinert arbeidet. Det ble også laget en pdf med oversiktskart og lettversjon av samtlige bildet. Dette for å lette jobben med refotografering.– Under selve refotograferingen i fjor høst var Ola Krog med som lokal guide og fulgte fotografen i felten i to døgn for å effektivisere letingen etter eksakt fotoståsted. Dette resulterte i dobbeltpar med bilder fra 40 steder, både av det vi hadde fra før og det som ble fotografert på nytt, sier Nyaas.

Artikkeltags