Historisk brenneri fredet av Riksantikvaren

FREDEET: Atlungstad brenneri fra 1855 er nå fredet.

FREDEET: Atlungstad brenneri fra 1855 er nå fredet. Foto:

Tirsdag ble Atlungstad brenneri i Stange fredet. Brenneriet fra 1855 har siden 2011 hatt ny eier, som har gjort det til et formidlings- og opplevelsessenter.

DEL

Brenneriet har hatt kontinuerlig produksjon gjennom 160 år, kun med unntak av noen få år. Det er også det mest intakte brenneriet i Norge, og har en komplett produksjonslinje for spritproduksjon.

Det er Riksantikvaren som melder dette tirsdag.

– Kulturminnene på Atlungstad kan fortelle oss mye om både landbruks- og industrihistorie. Her kan publikum fremdeles oppleve produksjonen på samme sted som den har vært siden 1855, sier riksantikvar Hanna Geiran.

Brenneriet har en lang historie, som startet i 1855, da flere gårder i Stange gikk sammen om å etablerer et destilleri. Derfor ble brenneriet opprettet for å foredle bygdas stadig økende potetoverskudd.

Atlungstad Brenneri er en del av bevaringsprogrammet for tekniske og industrielle kulturminner i Norge, der 15 utvalgte anlegg får tilskudd til istandsetting og vedlikehold.

Disse anleggene representerer et nasjonalt tverrsnitt av kulturminner knyttet til den industrielle utviklingen i landet.

Atlungstad Brenneri er valgt som en representant for den landbruksbaserte nærings- og nytelsesmiddelindustrien fra 1800- og 1900-tallet.

Seks bygninger og konstruksjoner på Atlungstad er omfattet av fredingen, inkludert frørenseriet som ble etablert som binæring under forbudstiden på 1920-tallet. I tillegg er et område omkring kulturminnene fredet. Fredningen innebærer at man må søke om tillatelse for å kunne gjøre endringer på anlegget.

Artikkeltags