Løten kommune har kjøpt Digi-Skrika

TIL LØTEN: Digi-Skrika laget av Hans Løvmo er nå innkjøpt av Løten kommune. (Foto: Ann-Karin Myrvik/AKM studio)

TIL LØTEN: Digi-Skrika laget av Hans Løvmo er nå innkjøpt av Løten kommune. (Foto: Ann-Karin Myrvik/AKM studio)

Løten kommune har kjøpt inn den Munch-inspirerte skulpturen Digi-Skrika, laget av Hans Løvmo.

DEL

– Løten kommune har avsatt 15.000 kroner årlig til kunstinnkjøp. Vi fikk tilbud om å kjøpe Digi-Skrika, og vi syntes den passet godt for oss som Munch-kommune. Vi ga 5.000 kroner for den. Den står fortsatt pakket inn i ei trekasse og vil bli plassert i et kommunalt bygg etter skoleferien. Den nye kulturrådgiveren vår, som begynner i midten av august, skal først registrere kjøpet i vårt digitale kunstregister og deretter vurdere hvor skulpturen bør plasseres, opplyser Bente Hagen, kultur- og kommunikasjonssjef i Løten kommune.

Hans Løvmo, som har laget skulpturen, er landbruks- og miljøvernsjef i Alstadhaug kommune i Nordland, men han er opprinnelig fra Hedmarken og har lang fartstid i Stor-Elvdal. I vinter var han representert på Innlandsutstillingen i Hamar kulturhus med treskulpturen Willy Vang, inspirert av skihopperlegenden Willy «Vang» Johansen. De to skulpturene er ikke helt ulike. Også Digi-Skrika, som er 1,10 meter høy, er laget for takoppheng av bjørk og bjørkevidjer.

Kunstneren selv opplyser at Digi-Skrika er ei angstfylt, omsorgstrengende kvinne, som utsettes for den nye velferdsteknologien.

– Hun må i alderdommen fortsette å bo i ensomhet i sitt eget hjem mot sin vilje. Alskens alarmer og teknologiske remedier er montert på og rundt henne, og de gir instruksjoner om hvordan hun skal takle hverdagen. Jevnt og trutt får hun et enormt behov for å skrike ende ut og har mest lyst til å fly sin veg ut gjennom vinduet for å søke ekte mellommenneskelig kontakt, forklarer Lømo.

Artikkeltags