– Snekkargården skal bli et vi-sted

KUNST OG OPPUSSING: Skulpturen i forgrunnen er laget av datteren til Kristin Skrivervik.

KUNST OG OPPUSSING: Skulpturen i forgrunnen er laget av datteren til Kristin Skrivervik. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Bildekunstner Kristin Skrivervik svever i en lykkerus over å ha kommet «hjem» til Snekkargården på Tolga.

DEL

– Det er jeg som har kjøpt og eier Snekkargården, men jeg har alltid tenkt på den som et vi-sted som skal brukes av flere enn meg, sier hun.

Kom med flyttelasset

21. november kom hun med flyttelasset fra Nesodden og installerte seg på den staselige gården i Gata. Etter 40 år som urban bykunstner var det starten på en ny epoke, der hun ønsker å gjøre Snekkargården til et trivelig møtested ved Glomma for overnatting, kunstopplevelser og gode samtaler.

– Hvis jeg skulle flytte måtte jeg gjøre det nå, mens jeg har energi. Det føles godt å komme hematt, sier Kristin på klingende tylldalsdialekt.

Det var i Tylldalen hun hadde sin oppvekst, og selv om det begynner å bli en god stund siden kommer hun ikke unna at det er i Nord-Østerdalen hun har røtter og tilhørighet.

LES OGSÅ: Kunstner vender hjem til Nord-Østerdal

Gode naboer

– Jeg elsker vinteren og er så heldig å ha gode naboer. Trond Erlien hjelper meg med å frese snø med traktoren sin, og så får jeg være med i sangkoret Sneppen med mange trivelige folk. Jeg liker regionen veldig godt. En kan godt snakke om at bygdene avfolkes, men det er ikke mitt inntrykk, sprudler kunstneren proppfull av pågangsmot og entusiasme.

Planen er å delvis leie ut hovedhuset på Snekkargården til kursvirksomhet og grupper med tilreisende når det er Olsok og andre store arrangementer på Tolga, og Kristin er allerede klar for innrykk av losjerende gjester under Rørosmartnan. Deretter går det slag i slag med Hovedlandsrennet for 15 og 16-åringer på Tolga og Landskappleik på Røros.

Mange ideer

Kunstneren har mange ideer og tenker at dette blir et forsøksår for å finne ut hva som passer best. Fordelen med å ha jobbet med medlemmer i en organisasjon for tegnere i Norge, er at hun har et stort nettverk innenfor flere kunstarter og kjenner mange spennende mennesker med sterke personligheter. Om det er forfattere, bildekunstnere, dansere eller skuespillere ønsker hun å invitere dem til Snekkargården, der hovedhuset også skal være en arena for kunstopplevelser og huskonserter.

– Når en snakker om kunst er jeg mest interessert i hvem kunstneren er, hvorfor vedkommende gjør det han/hun gjør og hvorfor kunsten blir slik. Det er det som er så fascinerende med å skape kunst. Kanskje kan vi få til samtalekvelder om disse tingene også? Jeg håper å bidra til bygdemiljøet, men er samtidig ydmyk med å ta skikken dit en kommer og å lytte til folk om hvordan hverdagen deres er. Det gjelder enten de er bonde eller jobber i servicenæringen, poengterer hun.

Starter på skratsj

I tillegg til å samarbeide med Helga Storbekken som driver Galleri Tøysentralen i Tolga sentrum, kommer hun innimellom til å jobbe på Sommergalleriet i Kjerkgata på Røros. Det har Storbekken også vært med på å starte. Ellers skal hun ha utstillinger på Prosjektrom 3 på Vinstra og i Steinkjer Kunstforening i mai og juni.

For perioden 2013 til 2016 var bildekunstneren tildelt Statens 3-årige arbeidsstipend for bildekunstnere. Nå starter hun nesten på skratsj med 0 i lån og 0 i inntekt.

 – Jeg hadde ikke kjøpt Snekkargården hvis det var et oppussingsprosjekt, men bygningene er utrolig godt vedlikeholdt. Hovedbygningen må kanskje kostes på nye vinduer etter hvert, men det kan gjøres på dugnad med å få venner oppover hit. Hvis det blir et hyggelig sted for utleie av overnatting og arrangementer kan jeg prøve å søke om fylkeskommunale og statlige midler. Kanskje finnes det slike støtteordninger for folk som bosetter seg på bygdene, avslutter Kristin Skrivervik.

Artikkeltags