Veggkunst på skolen: – Det er kult at Munch er født på Ådalsbruk

VEGGMALERI: Ordfører Bente Elin Lilleøkseth avduket kunstverket på Ådalsbruk skole sammen med Andreas Kant og Håkon Syringen fra elevrådet.

VEGGMALERI: Ordfører Bente Elin Lilleøkseth avduket kunstverket på Ådalsbruk skole sammen med Andreas Kant og Håkon Syringen fra elevrådet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En barnetegning av Edvard Munch ga inspirasjon til et helt nytt kunstverk på Ådalsbruk skole, like i nærheten av stedet Munch ble født.

DEL

– Det er kult at Munch er født på Ådalsbruk. Gøy å tenke på at han har gått der vi går nå, sier Håkon Syringen (13), som er sjuendeklassing på Ådalsbruk skole.

Sammen med sjetteklassing Andreas Kant (11) og Løten-ordfører Bente Elin Lilleøkseth (44) fikk Håkon æren av å avduke det nye kunstverket på skoleveggen tirsdag morgen.

For mens elever og lærere har hatt påskeferie, har kunstneren Benjamin Carling slått seg løs med fantasi og farger, inspirert av en tegning som Edvard Munch laget da han var bare 11 år gammel.

– Tegningen viser en soldat som blir skutt ut av en kanon. Benjamin Carling har laget sin egen vri, sier Bente Elin Lilleøkseth og tilføyer:

– Nå er det ikke kanoner eller andre våpen jeg vil at dere skal få ut av dette, men heller det å være leken, kreativ og ha tro på seg selv. Tenk at den lille gutten som ble født her på Ådalsbruk i 1863 skulle bli en av verdens største kunstnere.

Munch bodde ikke så lenge i Løten, men det er noe eget med plassen vi er født, påpeker ordføreren. Hjemstedet sitter i oss. For Munch var Løten og Ådalsbruk stedet han alltid kom tilbake til, både i kunsten og på sommerferie og besøk.

På Ådalsbruk ga flere av elevene tommelen opp for kunstverket.

– Vi er heldige som får et så fint kunstverk. Det er et kult bilde, sier Andreas Kant.

Nå har Løten tre helt ulike veggmalerier, alle med inspirasjon av Munch. I fjor høst var det ungdomsskolen og en vegg i Løten sentrum som fikk Munch-utsmykking.

BARNESTREKER: Andreas Kant og Håkon Syringen viser fram tegningen som Edvard Munch laget da han var 11 år, og som ga inspirasjon til det nye veggmaleriet.

BARNESTREKER: Andreas Kant og Håkon Syringen viser fram tegningen som Edvard Munch laget da han var 11 år, og som ga inspirasjon til det nye veggmaleriet. Foto:

Artikkeltags