Endelig er spydveteranen Einar (90) blitt forfatter

SEN DEBUT: Multikunstneren og den gamle friidrettskjempen Einar Røberg måtte bli 90 år gammel før han ble utgitt forfatter. Nå er 32 av hans dikt og elleve prosatekster samlet i boka "Dikt og Prosa". Omslagsillustrasjonen "Et lys i skogen" (originalen henger på veggen bak ham) forsøkte kunstsamleren Erling Neby å kjøpe - men den var ikke til salgs ...

SEN DEBUT: Multikunstneren og den gamle friidrettskjempen Einar Røberg måtte bli 90 år gammel før han ble utgitt forfatter. Nå er 32 av hans dikt og elleve prosatekster samlet i boka "Dikt og Prosa". Omslagsillustrasjonen "Et lys i skogen" (originalen henger på veggen bak ham) forsøkte kunstsamleren Erling Neby å kjøpe - men den var ikke til salgs ... Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter at han ga seg med spydkast som 80-åring, gikk det ytterligere ti år før multikunstneren Einar Røberg (90) debuterte som forfatter.

DEL

Mandag innkalte forfatteren og hans kone, Inger (75), lokalpressen til presentasjon av boka «Dikt og Prosa» hjemme på gården i Skjærberget i Trysil.

Over kaffe, smørbrød og fyrstekake fortalte ekteparet om det som i utgangspunktet var ment å være en oppsamling og strukturering av håndskrevne dikt og noveller, men som endte opp mellom to permer.

Ville bare samle tekster

– Diktene og prosatekstene hadde lenge ligget i skuffer og skap rundt om i huset, og vi ønsket i første omgang kun å få renskrevet dem og samlet dem. Etter hvert fant vi så mange tekster at våre døtre mente vi burde gjøre noe med det. Forsøke å få dem utgitt. Dette var ikke i våre tanker, men vi dro nå likevel til Eggen Media i Innbygda. Så ble det bok, forteller Inger Røberg.

Om forfatterdebuten kom lovlig sent, er tekstene i Einar Røbergs bok virkelig verdt å lese. Spesielt er prosatekstene morsomme. Her kan du lese om forfatteren selv i samtaler med elger om Vidar Sandbeck, Arne Scheie og doping, og om diskosen han som unggutt kastet til filler.

Slo OL-vinneren

At mye av innholdet i boka er idrettsrelatert, er ikke så rart, ettersom Einar Røberg i flere år var landets beste spydkaster. Han har tre NM-gull, og dominerte norsk spyd før vinneren fra Melbourne-OL i 1956, Egil Danielsen fra Hamar, tok over scenen. I NM i Bergen i 1950 vant Røberg gull og Danielsen bronse.

I 2008, som 80-åring, tok Einar Røberg bronse i veteran-VM, i både vektkast, spyd og kule.

Da hadde hans kone lenge forsøkt å overtale ham til å legge spydet på hylla.

I boka kan du lese om Røberg da han fikk telegrammet fra friidrettsforbundet i 1947, det som virkelig satte fart på karrieren: «Uttatt landskamp Danmark. Kom straks. Norges Friidrettsforbund,» sto det. Kun det.

Egne bilder

Einar Røberg er først og fremst kjent for sine malerier, akvareller og tegninger, og «Dikt og Prosa» er naturlig nok illustrert med hans egne arbeider.

Akrylbildet «Et lys i skogen», som preger omslaget, ønsket kunstsamleren Erling Neby for noen år siden forsøkte å kjøpe. Men, nei, det var ikke til salgs ...

«Dikt og Prosa» består av 23 dikt og elleve prosatekster. Boka er foreløpig trykket i 200 eksemplarer, og kan kjøpes i nærbutikken i Søre Trysil, hos Eggen Media og av forfatteren privat. Etter hvert vil den også være til salgs i bokhandelen Norli i Trysilsenteret.

Eggen Media har gjort det grafiske arbeidet med boka.

Artikkeltags