En gave på en million kroner fra Sparebanken Hedmarks kunstfond har finansiert kunstverket, som skal overleveres til Elverum kommune fredag ettermiddag.

Planene for kunstverket ble presentert i fjor sommer. Da opplyste skulptør Hjetland fra Balestrand at skulpturen både er inspirert av slagordet «Elverum har hjerterom» og av Leonard Cohens kjærlighetssang «I'm your man».

Han beskrev den som en velkomstskulptur, som tar imot og sier farvel til besøkende i Elverum med varme og hjertelighet.

Hovedelementene er to søyler i rustfritt stål, som danner en silhuett av en mann. På toppen av søylene er det et dobbelt hjerte i en skinnende rødfarge.

– Hjertene er en gitterkonstruksjon, som er pulverlakkert på en sånn måte at den vil glitre når det er sollys, sier Hjetland.

Lavere enn planlagt

Østlendingen møtte kunstneren ved skulpturen tirsdag formiddag, bare timer etter at den ble satt opp i rundkjøringen natt til tirsdag, blant annet ved hjelp av en stor kran. Nå gjenstår det å feste den bedre. Dessuten skal den lyssettes med to lyskastere, som får fram profilen av mannsfiguren på en tydelig måte.

– Det å montere skulpturen i rundkjøringen gikk veldig greit. Jeg er godt fornøyd med resultatet, sier Hjetland, som opplyser at skulpturen ble noe lavere enn planlagt.

– Meningen var at den skulle være ni meter høy. Den ble en meter kortere. Vegvesenet ga bare tillatelse til åtte meter, sier han.

Gaveoverrekkelse fredag

Skulpturen er så høy at det blir ingen avduking av den. Alle kan se den allerede nå.

Fungerende kommunedirektør og kultursjef Line M. Rustad opplyser til Østlendingen at det blir en markering fredag ettermiddag i forkant av festspillåpningen.

Skulpturen skal overrekkes fra Sparebanken Hedmarks kunstfond til Elverum kommune på et arrangement utenfor Terningen Arena klokka 16.

– Alle er velkomne til arrangementet, der både Elverum-ordfører Lillian Skjærvik og Wenche Irene Sæthre Høye, styreleder i Sparebanken Hedmarks kunstfond, vil være til stede, uttaler Rustad.

Et bestillingsverk, en fanfare, av Sigurd Hole fra Rendalen skal framføres av komponisten selv sammen med Arve Henriksen i forbindelse med overrekkelsen av skulpturen.

– Jeg gleder meg til vi kan motta denne flotte gaven på vegne av Elverums befolkning, sier Rustad, som også var til stede på Basthjørnet da den ble satt på plass natt til tirsdag.

– Det blir spennende å se den lyssatt når det er mørkt, legger hun til.

Fyr i kommentarfeltet

Da Østlendingen for et drøyt år siden presenterte planene for skulpturen, tok det fyr i kommentarfeltet.

Det var delte meninger om prosjektet. Mange mente den ville bli en flott gave, mens andre tok til orde for at pengene burde brukes på trafikksikkerhet og ikke på blikkfang som tar fokus vekk fra bilkjøring. Noen mente også at skulpturen ville bli for høy.

Kunstneren selv uttalte at slike kunstverk skaper debatt og engasjement.

– Det er veldig fint at folk engasjerer seg og ikke er likegyldige til ting i det offentlige rom, sa Hjetland.