«Åndenes makt» på storskjerm og direktesendt spøkelsesjakt på nett – slik blir Glomdalsmuseets skumle uke

Artikkelen er over 1 år gammel

Glomdalsmuseet bruker spøkelseshistoriene sine for alt de er verdt under «Skummel uke» i slutten av oktober.

DEL

– Det passer jo perfekt, fastslo Laila Bækkevold da det tidligere i høst ble kjent at TVNorge sender en episode av «Åndenes makt» fra Glomdalsmuseet i Elverum 22. oktober.

Dette er nemlig uka før museets årlige «Skummel uke», der Laila er sterkt involvert. Hun leder til daglig seksjon for publikum og formidling ved Glomdalsmuseet.

Nå er det klart at museet takker og bukker for den ekstra drahjelpen «Åndenes makt» gir årets skumle høstarrangement: Søndag 27. oktober vises programmet på storskjerm i museets kino. Etterpå svarer Laila på spørsmål, og viser rundt på aktuelle steder fra episoden.

Energijegere på nett

Og dette er bare begynnelsen. I kveldingen mandag 28. oktober står overnaturlige fenomener igjen på programmet, når gjengen i Paranormal 24 kommer tilbake til museet for tredje gang. Firkløveret reiser rundt i landet og jakter på energier eller overnaturlig aktivitet, og sender det hele direkte via Facebook.

Denne gangen får publikum være med på jakten, og se hvordan teamet jobber. Det er foreløpig ikke avklart hvilke bygninger som skal besøkes.

– Det kan bli spennende, og det nærmeste vi kommer en spøkelsesvandring her. Der er satt en grense på 25 personer, for de som jakter på spøkelser vil ha minst mulig andre energier rundt seg, smiler Laila.

To kveldsvandringer

Tirsdag 29. oktober inviteres du så til en skummel og stemningsfull vandring i friluftsmuseet, med utgangspunkt i historier, folketro og det overnaturlige. Laila er guide, og dette arrangementet passer også for barn.

Også klassikeren «Natt på museene», på selveste allehelgensaften torsdag 31. oktober, er for publikum i alle aldre. Denne vandringen er et samarbeid med Norsk Skogmuseum.

– 31. oktober slipper vi oss litt løs når det gjelder skrekk og fanterier. De som kommer hit da, må være forberedt på at det kan bli litt skummelt, fastslår Laila.

Ny rekord i sikte?

Arrangementet har tidligere samlet oppimot 900 personer på det meste. I år har Laila et lite håp om å bikke 1000, ikke minst på grunn av gratisreklamen «Åndenes makt» og to tidligere direktesendinger med Paranormal 24 har gitt museet.

Det meldes om uvanlig aktivitet både i gamle Stræte skole og den gamle steinbygningen vegg i vegg. Sistnevnte huser blant annet utstillingen «Gammeldoktoren», de flere besøkende har begynt å blø neseblod eller rett og slett besvimt. Sistnevnte skjedde senest da en skoleklasse fikk omvisning i høst:

– Vi hadde én elev som besvimte, og én som måtte legge seg ned litt da han kom ut av utstillingen, forteller Laila Bækkevold.

Om dette skyldes overnaturlige grunner eller ikke, kan hun ikke svare på.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken