Gå til sidens hovedinnhold

La musikklinja leve

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære politikere.

Musikklinja ved Nord-Østerdal videregående skole er viktig for distriktet, ikke bare for de som vil gå musikk, dans og drama, men også for resten av kulturlivet. Som tidligere elev ved musikklinja, har jeg fått utviklet meg på mange måter. Man blir mer selvstendig, man blir selvsikker og man danner venner for livet. Det er et trygt og godt miljø ved linja, og lærerne gjør alt de kan for at elevene skal kunne tilpasse seg. Det legges til rette for elevene uavhengig av tidligere erfaring og kunnskap innen musikk. Det betyr at alle som vil kan få muligheten til å utvikle seg i eget tempo, uten å føle seg usikker på om man er bra nok.

Vi er heldige som har en slik linje, og hvis det ikke blir noen førsteklasse i år, hva vil da skje neste år? Dette året har vi sett at musikklinja ved Nord-Østerdal kan tilpasse seg alle mulige situasjoner. Muligheten for live konserter har vært amputert i år, men det har ikke stoppet elever og lærere fra å spre musikkens glade budskap. Jeg har selv sittet i Budapest dette året, men har fått med meg både julekonsert og vårkonsert via live streaming. Når man jobber med live streaming av en slik konsert, er det mye man skal få til å klaffe med lyd og bilde, noe musikklinja har klart på en utmerket måte.

Jeg har alltid hatt en interesse innen musikk, og selv om jeg nå studerer til å bli veterinær, var musikklinja definitivt rett alternativ for meg. Det er mange som gjerne tror at hvis man går musikk på videregående, så blir mulighetene etterpå dårligere. Det er overhodet ikke riktig. Man får studiekompetanse, men får likevel jobbet og utviklet seg innenfor hobbyen sin. Hvis man er som meg, er musikklinja det beste alternativet.

I tillegg til hva jeg har fått oppleve ved å gå på musikklinja, alt i fra små huskonserter til store oppsetninger slik som Fame, har jeg vært så heldig å få være med på Opera di Setera. Opera di Setera hadde ikke eksistert hvis det ikke hadde vært for musikklinja, fordi Lars Eggen, som er operasjef ved Opera Trøndelag, har tatt med seg sine erfaring som operasanger og sitt engasjement tilbake til hjembygda. (https://www.tynsetingen.no/2021/nyheter/ikke-saerlig-hyggelig-a-rive-unna-stolen-som-noen-sitter-pa/)

Skal man virkelig følge den 60% regelen så nøye? Vi bor i et fylke som vil fremme kultur og befolkning i distriktene, men det blir vanskelig hvis musikklinja legges ned. Skal elever som er 16 år flytte til Stange eller Trondheim for å kunne gå linja de vil, eller da måtte gå en annen linje? Har man satt musikklinja på Tynset som førstevalg, er det fordi man ønsker å gå der. Legges dette tilbudet ned i år, vil det føre til at færre elever søker musikklinja til neste år igjen i frykt for at de ikke får gå på Tynset. Flere elever som da vil utvikle seg innen musikk dans og drama vil da måtte søke seg til andre steder, og ikke alle 16-åringer er klare til å flytte hjemmefra. De større skolene vil få flere søkere, som fører til at det blir større konkurranse for å komme inn på linjene, og disse skolene vil bli såkalte eliteskoler. De som ønsker å drive med musikk som hobby vil falle bort, fordi sjansene for å komme inn på disse skolene blir så små.

Så politikere! Vi trenger kulturlivet i distriktene. Vi trenger ett tilbud for alle, ikke bare de som vil satse på musikk. Vi trenger musikklinja. Så jeg stiller meg bak alle andre:

La musikklinja leve!

Kristina Horten
Tidligere elev ved musikklinja ved Nord-Østerdal videregående skole

Kommentarer til denne saken