Landbrukskontoret innkaller til møte etter at fem kalver døde: – Informasjon og forståelse viktigst

ILLE: – Vi må ta tak i dette og drøfte hva som eventuelt kan gjøres. Jeg har mest tro på informasjon og forståelse, sier Dag Kjetil Gjerdrum ved Landbrukskontoret for Våler og Åsnes.

ILLE: – Vi må ta tak i dette og drøfte hva som eventuelt kan gjøres. Jeg har mest tro på informasjon og forståelse, sier Dag Kjetil Gjerdrum ved Landbrukskontoret for Våler og Åsnes. Foto:

Landbrukskontoret for Våler og Åsnes vil innkalle til møte etter den tragiske hendelsen med fem døde kalver i Åsnes i forbindelse med nyttårsfyrverkeriet. – Jeg tror ikke på forbud, men at folk får forståelse for problemet.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det sier Dag Kjetil Gjerdrum ved Landbrukskontoret for Våler og Åsnes. Han tror at informasjon og forståelse blir nøkkelen til å unngå slike dyretragedier som den som fant sted i Åsnes nyttårskvelden der fem kalver ble drept da det ble vill panikk i bølingen på 160 dyr.

– Jeg tror ikke at folk gjør dette for å ødelegge for noen. Fyrverkeri er tradisjon, og informasjon kan kanskje få til en begrensning. sier Gjerdrum.

Snakke med naboen

– Det som skjedde i Åsnes er veldig tragisk. Det er greit at landbrukskontoret innkaller til et møte. Ellers er det viktig at hver enkelt bonde forbereder seg best mulig og ikke minst ha en god dialog med naboene for å få forståelse for at det er ille også for husdyr under store fyrverkerier, sier leder i Våler Bondelag, Brede Rogstadkjernet. Han har ikke hørt om at det har vært lignende hendelser i Våler.

Dag Kjetil Gjerdrum ved Landbrukskontoret for Våler og Åsnes vil altså umiddelbart innkalle til møte for å drøfte saken.

– Jeg tror ikke vi skal fronte noe totalforbud eller gjøre noe med lovverket. Det siste er det uansett andre som eventuelt må gjøre noe med. Men det er et gjentakende problem at dyr lider under nyttårsfyrverkeriet, så det er absolutt nødvendig å drøfte eventuelle tiltak. Jeg tror at informasjon som kan gi større forståelse for problemet er vegen å gå, sier Gjerdrum.

LES OGSÅ: Vill panikk under nyttårsfyrverkeriet, fem kalver ble drept

Dyreplageri

Leder for nærings- og miljøutvalget i Åsnes kommune, John Holen, tror heller ikke at et forbud vil være mulig. Men det kan være mulig å gjøre noe med tidsperioden det er lov til å skyte opp fyrverkeri for å unngå et seks timer langt dyreplageri på veg inn i et nytt år.

– Det er veldig kjedelig at slike ting skal skje. Forbud vil nok være siste utveg og lite aktuelt. Men vi må se på om vi kan gå inn og gjøre noen begrensninger når det gjelder perioden for oppskyting. Det hele er en sak vi må ta på alvor, for det er ikke tvil om at de timene dette står på er tøffe timer for husdyr, kjæledyr og vilt, sier John Holen.

Artikkeltags