Venstre må betale for egne ønsker

KOMPENSERES: Fremskrittspartiet og regjeringen ble enige om en kompensasjonsordning for pelsdyrbøndene.

KOMPENSERES: Fremskrittspartiet og regjeringen ble enige om en kompensasjonsordning for pelsdyrbøndene. Foto:

DEL

LederI tolvte time ble Fremskrittspartiet og regjeringen enige om en kompensasjonsordning for de rundt 180 pelsdyrbøndene som må avvikle brukene sine. Ordningen kom på plass like før Stortinget skulle behandle Senterpartiets forslag om full erstatning til bøndene.

Det er en god ordning som har kommet på plass for bøndenes del. Sjøl om regjeringen tidligere har sagt at det ikke er snakk om ekspropriasjon, har Frp og regjeringspartiene definert denne saken som nettopp «ekspropriasjonsartet inngrep».

Dette er bra for bøndene fordi det betyr at det blir en individuell takst for hvert bruk. Det innebærer også en beregning av skinnpriser og vurdering av forventet salgsverdi i et marked uten forbud mot hold av pelsdyr. Sammenlignet med den gamle ordningen, kan dette bety flere millioner i forskjell for hver enkelt bonde. Hva det vil koste totalt, er foreløpig usikkert.

Da forslaget ble behandlet i Stortinget, kritiserte både Arbeiderpartiet og Senterpartiet prosessen fram til nå. De mener vegen har vært lang og kronglete og brukte ord som uverdig og usaklig. Det er mulig å stille seg bak fordi man tar fra noen livsgrunnlaget deres.

Det er ikke vanskelig å sette seg inn i bøndenes situasjon og forstå at man da ønsker en rask avklaring for hvordan deres personlige økonomiske situasjon blir påvirket.

Dyrevernalliansen reagerer naturligvis på vedtaket og mener politikerne har svelget bøndenes argumentasjon rått. De mener fallende marked og dårlig lønnsomhet ville ført til at mange uansett ville ha lagt ned innen 2025, da fristen for avvikling er satt etter krav fra Venstre. Takstene må naturligvis kvalitetssikres, men med Venstre i regjering er det jo på sin plass at de må betale for å få ønsket sitt oppfylt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags