Fire partier sikrer fortsatt pelsdyrnæring

Minkdyr i bur på en gård på Vestre Toten. Stortingsflertallet sier ja til fortsatt pelsdyrnæring i Norge, til tross for at det på er avdekket alvorlige brudd på reglene for dyrevelferd flere steder. (Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Minkdyr i bur på en gård på Vestre Toten. Stortingsflertallet sier ja til fortsatt pelsdyrnæring i Norge, til tross for at det på er avdekket alvorlige brudd på reglene for dyrevelferd flere steder. (Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Pelsdyrnæringen reddes av de borgerlige regjeringspartiene, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, men det stilles strengere krav til dyrevelferd.

DEL

Flertallet i næringskomiteen på Stortinget støtter det som omtales som en bærekraftig utvikling for pelsdyrnæringen. De fire ber dessuten regjeringen utforme regelverk om et generelt forbud mot gruppehold av mink. Det åpnes imidlertid for gruppehold av slike dyr på gårder som deltar i et eget program for bedre dyrevelferd.

Mindretallet, bestående av Venstre, Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, går på sin side inn for en styrt avvikling av næringen.

Arbeiderpartiet mener det burde skje i løpet av to-tre år, fulgt av midler som gir pelsgårdene mulighet til å legge om til annen virksomhet.

– Gjennom både mediene og Mattilsynets kontroller på anleggene framgår det at det stadig forekommer nye brudd på lovverket som er totalt uakseptable. Dette er ikke forenlig med kravene vi stiller til god dyrevelferd, sier Arbeiderpartiets Knut Storberget.

– Oppsiktsvekkende

Venstres Sveinung Rotevatn mener næringen lever på lånt tid.

– Det er oppsiktsvekkende at regjeringspartiene har vannet ut regjerings eget forslag om å styrke dyrevelferden. Venstre står klare for å gi regjeringen flertall og forby gruppehold av mink. Men her har Høyre og Frp løpt til KrF og Sp for å undergrave sin egen stortingsmelding, sier Rotevatn, som spør om landbruksministeren kan godta vedtaket.

Rasmus Hanson fra De Grønne mener det er skuffende at Stortingsflertallet ikke lytter til fagmiljøet eller befolkningen.

– Mink og rev er aktive og komplekse rovdyr med sterke jaktinstinkter. Å holde disse i bur er i seg selv dyremishandling, sier han.

– Krevende, men levelig

Norges Pelsdyralslag mener på sin side at innstillingen er til å leve med.

– Dette har vært en krevende prosess for oss og våre bønder, og det vil også være krevende fremover. Likevel har vi nå fått til en innstilling som er levelig, og vi skal jobbe videre for en næring i verdenstoppen, sier styreleder Bertran Trane Skadsem.

Han er fornøyd med at forslaget om å forby gruppehold i sin helhet ikke er fulgt.

– Hadde dette blitt vedtatt, ville det ført til en stor svekkelse i næringsgrunnlaget, og føre til en ukontrollert avvikling av næringen, mener han.

Øyner stemningsskifte

Dyrevernalliansen mener Stortinget svikter pelsdyrene og tar særlig avstand fra løsningen som tillater gruppehold av mink på gårder som følger visse krav.

– Dette er et elendig kompromiss, og et totalhavari for regjeringens forslag. Det vil i praksis medføre at næringen fortsetter som før, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland.

Hun mener likevel at målet om en avvikling av næringen er nærmere.

– Vi merker et stemningsskifte på Stortinget, og stadig flere stortingspolitikere støtter en avvikling, også blant dem som er fra partier som støtter næringen. Denne saken er kun avgjort fram til neste høst, sier hun. 

Artikkeltags