Gå til sidens hovedinnhold

Thomas (30) gikk ned 60 kilo med slankeoperasjon. Så kom smellen

Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg fylte tomrommet med alkohol, sier han.

Etter slanke-operasjonen kom tomrommet. For Thomas Amundsen (30) ble alkohol utveien.

Mange vil kanskje bi overraska nu, sier Amundsen til AN.

For mange er han et kjent ansikt, kanskje spesielt i idrettskretser. Som trener for både Mjølner, Hardhaus og FC Hulløy har den glødende fotballinteressen tatt Drag-mannen landet rundt, og skaffet ham et bredt kontaktnett.

De nærmere 900 vennene på Facebook vitner om bekjentskaper i alle aldre, bransjer og sosiale lag. Men få av dem kjenner til hva 30-åringen har gått gjennom de siste årene.

Ståhei

– Jeg har alltid vært litt lubben, men da jeg flyttet hjem i 2001 og fikk mine egne penger byttet jeg ut fiskemiddagen hos «ho mor» med middag på det lokale gatekjøkkenet hver dag. Det var Cola til morgen og kvelds, og potetgull og burger. På denne tiden hadde jeg fått bil, og var ikke aktiv lenger, heller.

I 2010 veide Amundsen 148 kilo.

– Det var ikke til å stikke under en stol at jeg var overvektig. Jeg tok en slankeoperasjon i Bergen, og gikk ned 60 kilo på få måneder. Fra 2010 til sommeren 2012 var den beste perioden i livet mitt. Det var masse ståhei, det gikk jævla bra. Jeg deltok på masse sykkelritt, og var veldig bra trent. Det var en utrolig bra tid.

Ensporet

I 2011 begynte ting å dabbe av for 30-åringen.

– Jeg begynte å få normale hverdager, og fikk ikke mer oppmerksomhet. Tomrommene begynte å komme.

På denne tiden var Amundsen tredjetrener for guttelaget til Mjølner, som spilte i tredjedivisjon. Med trenerrollen kom mye reising - og sene kvelder på hotellrommet.

– Jeg funket på feltet, og fikk gode tilbakemeldinger som trener. Men når elevene mine gikk og la seg fikk jeg tid for meg selv. Jeg drakk i skjul, og satt alene og drakk på hotellrommet.

Amundsen sier at han i forkant av slankeoperasjonen gikk ut i helgene som en vanlig ungdom, men at han i denne perioden gjerne gikk ut både fredag, lørdag, søndag og mandag.

– Jeg kjørte dette ene sporet. Jeg hadde ikke problemer, og det ballet mer og mer på seg. Jeg var ferdig i Mjølner i 2012, og flyttet til Stavanger i mai i år.

I oljebyen forverret avhengigheten seg drastisk.

Unnskyldninger

– Jeg var ikke lenger avhengig av å være edru for å kjøre bil, men tok kollektivtransport. Jeg tok buss fram og tilbake, og der det var bussbytte var det en pub. Til å begynne med spiste jeg middag og drakk en Cola der, men etter hvert byttet jeg ut både Cola og middag med øl. Det ble jævla hardt.

Med få timer søvn dro Amundsen på jobb klokka sju dagen etter, etter å ha dratt hjem fra puben klokka to på natta.

– I lengre perioder går det ikke.

30-åringen blir stille.

– Jeg begynte å komme med dumme unnskyldninger, sa at jeg var syk. Arbeidsgiver begynte å merke ugler i mosen, og jeg fikk flere advarsler. Det var hardt å få i trynet. Jeg tenkte:?«Nei, det her fikser jeg. Det er bare å slutte å drikke.»

«Den var litt drøy»

Amundsen forteller at han kunne gå på butikken og kjøpe øl uten at han visste det selv.

– Jeg hadde ikke noe tilbud i Stavanger, og fylte tomrommet opp med drikking. Sommeren 2013 kulminerte alkoholmisbruket med en episode Amundsen ikke kan annet enn å le av.

– Jeg våknet, og skulle dra på jobb. Det her var i begynnelsen av september. Jeg var vant til å våkne på et hotellrom, for så så springe til leiligheten, dusje og dra på jobb.

Amundsen tar en kunstpause.

– Da jeg åpnet døra til hotellrommet var det 45 grader. Når det er 45 grader i Stavanger i september er det noe som er feil. Da jeg oppdaget at renholdspersonellet ikke pratet norsk, skjønte jeg at noe var galt. Da så jeg et svært flagg - det tyrkiske flagget. Jeg hadde reist til Alanya i fylla uten at jeg visste det.

30-åringen flirer.

– Jeg våknet i et annet land og skulle dra på jobb. Den var litt drøy. Da sprang jeg rett ned i bassengbaren og drakk meg full, før jeg ringte sjefen og sa jeg var syk.

Men den unnskyldningen kjøpte ikke sjefen. Da Amundsen returnerte til Stavanger fikk han beskjed om at han enten gikk selv, eller ble oppsagt. Han valgte førstnevnte.

– Det var jævla tungt. Jeg sa til familien at jeg hadde tatt ferie, men folk begynte å stusse ettersom jeg hadde hatt «ferie» i flere måneder. I høst innrømmet Amundsen overfor familien at han hadde et alkoholproblem.

– Jeg mistet egentlig alt. Jeg var helt ifra meg, visste ikke hva jeg skulle gjøre.

«Nu e mamma stolt»

11. november la Amundsen seg inn på en rusklinikk i Tromsø, og lillejulaften skrives han ut fra klinikken og drar hjem til Drag på juleferie.

– Selv om ikke Tromsø har et lag i tippeligaen, har de terapeuter i toppklasse, gliser 30-åringen, og forteller om en «ildprøve» på utestedet Rogers i Tromsø.

– Det kom masse kompiser av meg til byen da Tromsø spilte mot Tottenham, og de solgte øl for tredve kroner halvliteren. Terapeutene mine sa?«Du må dra dit». Jeg dro.

Amundsen forteller at han gruet seg veldig.

– Jeg hadde ingen problemer med å motstå, selv om det kom flere runder med alkohol. Det var en seier for meg da jeg kom tilbake til klinikken, og blåste null komma null i promillekontroll. Da jeg kom inn på rommet, kom tårene mine. Det var så sterkt.

Amundsen forteller at han ringte moren sin samme kveld.

– Jeg fortalte mamma at jeg hadde vært ute med søskenbarnet mitt, men at jeg ikke hadde rørt alkohol. Da sa hun noe hun ikke har sagt siden jeg gikk i tiende klasse og gjorde det bra på skolen:?«Nu e mamma stolt over dæ.» Du sier ikke det til en tredve års gammel gutt, flirer han.

– Det var en aha-opplevelse.

Research

Amundsen sier at det var han selv som tok initiativ til slankeoperasjonen, og at han selv forberedte seg godt i forkant av inngrepet, som ble gjort på Ulriksdal Sykehus i Bergen (i dag eid av Volvat Medisinske senter, journ. anm.).

– Jeg leste at en slankeoperasjon kunne bli en stor psykisk belastning. Jeg tenkte at det skulle aldri skje meg, jeg er psykisk sterk og har aldri slitt med psyken før.

Amundsen forteller at han kun var i samtale med fastlegen sin i forkant av operasjonen, og at oppfølgingen fra klinikken han ble operert på var så godt som ikke-eksisterende.

– Føler du at du fikk for lite informasjon i forkant av operasjonen?

– Det er litt opp til hver enkelt. Jeg oppsøkte mye info og hadde gjort skikkelig research.?Men jeg fikk ikke info fra plassen jeg ble operert på, om hva jeg skulle gjøre i ettertid.

– Hvilken informasjon skulle du ønske at du fikk?

– Jeg skulle ønske at jeg fikk vite mer om hvilke situasjoner som kunne oppstå i ettertid av operasjonen, slik som psykiske problemer og alkoholproblemer. Jeg fikk et klart alkoholproblem på grunn av det.

Fikk livet tilbake

I begynnelsen av desember fikk imidlertid ungkaren en hyggelig forespørsel.

– Jeg var innom XXL i Tromsø, og butikksjefen sa:?«Du kan få jobbe her.»

30-åringen blir stille.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle si. Jeg dro ned på klinikken og pratet med psykologene mine. De oppfordret meg til å ta jobben. Jeg har egentlig fått tilbake det jeg mistet. Det var som å få livet sitt tilbake igjen.

Men på tross av at Amundsen har en jobb å gå til i 2014, legger han ikke skjul på at framtiden ikke bare ser lyserosa ut.

– Jeg går en tøff tid i møte. Romjula blir en utfordring, men jeg har familie og kompiser som støtter meg opp. Jeg er motivert til å klare det, sier Amundsen, som tror andre juledag blir en tøff utfordring:

– Det er en dag jeg gruer eller gleder meg mest til. Det blir på en måte som en fagprøve. Klarer jeg å dra ut på Innhavet uten å drikke, da greier jeg alt, sier Tysfjord-mannen med glimt i øyet.

Må undersøkes

Ingela Lundin Kvalem er førsteamanuensis ved Psykologisk institutt i Oslo, og har fedmekirurgi som et av sine spesialfelt. Hun mener at overvekt er mer komplekst enn man trodde før; det handler ikke bare om å spise mindre og trene mer.

Psykiske faktorer som overgrep, psykiske plager og spiseforstyrrelser spiller også en rolle.

– Dette må undersøkes i forkant av operasjonen, for å forhindre at pasienten sliter mer psykisk etterpå enn før operasjonen.

Kvalem sier at de fleste føler seg mye bedre etterpå, og at livskvaliteten øker. Men for ti-tjue prosent av fedmeopererte vedvarer de psykiske problemene eller blir verre etter operasjonen.

– Slankeoperasjon er et alvorlig inngrep. Alt i livet ditt blir ikke bedre etterpå.

Tåler mindre

Kvalem sier at det kan være flere grunner til at enkelte utvikler et alkoholproblem i etterkant av et slikt inngrep.

– Operasjonen gjør at man tåler alkohol dårligere, rent fysiologisk. Det skal mindre alkohol til før kroppen utvikler avhengighet. En annen grunn kan være at mange har brukt mat som en måte å håndtere følelser på. Når du har vært urolig, sint, trist eller kjeder deg har mat vært løsningen, men etter operasjonen kan man ikke spise så mye. Da kan det skje at man bruker alkohol istedenfor mat.

Kvalem sier at man i forkant av operasjonen burde opplyse om risiko forbundet med alkohol etter operasjonen.

– Man burde absolutt opplyse om at de ikke tåler alkohol like mye som før etter operasjonen.

Innhenter informasjon

Ronald Skjeie er medisinsk leder ved Volvat medisinske senter i Bergen, der Amundsen ble operert.

Han ønsker ikke å uttale seg om denne enkeltsaken spesielt, utover å beklage at pasienten har fått en komplikasjon, og opplevd at han har fått dårligere oppfølging enn ønsket.

Skjeie sier til AN at de informerer pasientene på forhånd om potensielle komplikasjoner i forbindelse med slankeoperasjon.

– Men vi informerer ikke på generelt grunnlag om at man kan utvikle et alkoholproblem i etterkant av operasjonen.

– Hvorfor ikke?

– Fordi det er såpass sjelden man opplever en slik komplikasjon, og det blir en avveining i forhold til hvor mye informasjon som er hensiktmessig før et inngrep.

Skjeie understreker at klinikken på forhånd av operasjonen innhenter veldig mye informasjon om pasientens fysiske og psykiske helse. Her spørres det også om forhold til alkohol.

– Ut fra de opplysningene vi innhenter der vurderer vi hva vi skal vektlegge i forhåndsinformasjonen til pasienten.

Skjeie sier at pasientene får kontaktinformasjon til både ernæringsfysiolog, koordinator og kirurg ved Volvat når de forlater klinikken.

– I tillegg blir pasientene kontaktet av klinikken både etter to-tre uker og tre måneder, og at de blir innkalt til oppfølgingsmøte etter seks til ni uker.

Landet Rundt skal speile de beste artiklene fra de 70 andre Amedia-avisene.  Østlendingen legger på et par-tre av disse hver dag for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra Landet Rundt. Derfor finner du kanskje en sak fra Tromsø, Gjøvik eller Fredrikstad på ostlendingen.no.

Kommentarer til denne saken