Tonje (25) fikk ikke legge stemmen i valgurna

FORVIRRET: Tonje Merethe Hilmarsen (25) fra Årnes fikk ikke legge stemmeseddelen i valgurna, fordi det allerede var krysset av bak navnet hennes i mantallet da hun kom for å stemme.

FORVIRRET: Tonje Merethe Hilmarsen (25) fra Årnes fikk ikke legge stemmeseddelen i valgurna, fordi det allerede var krysset av bak navnet hennes i mantallet da hun kom for å stemme. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Da Tonje Merethe Hilmarsen (25) skulle levere stemmeseddelen mandag var det allerede krysset av bak navnet hennes.

DEL

Forvirringen ble stor i valglokalene i Nes kulturhus mandag, da Tonje Merethe Hilmarsen fra Årnes møtte opp for å avgi sin stemme til stortingsvalget.

Fikk ikke legge i valgurna

Etter å ha valgt stemmeseddel gikk 25-åringen videre til valgfunksjonærene som registrerer i mantallet alle som avlegger stemme.

– Da jeg viste fram legitimasjonen min fikk jeg beskjed om at det allerede var krysset av bak navnet mitt, og at jeg ikke fikk legge stemmeseddelen i valgurna, forteller Hilmarsen.

Hun stusset veldig på hvorfor det var krysset av bak navnet hennes før hun selv hadde vært og stemt.

– Jeg tenkte først på om noen kunne vært der og stemt i mitt navn, men tenkte at det mest sannsynlig var valgfunksjonærene som har satt kryss bak feil navn når noen andre har stemt. Det er ingen her med samme navn som meg, og det er kun moren min som stemmer her og har samme etternavn som meg, sier Hilmarsen.

Ble lagt i konvolutt

Som følge av at det var krysset av bak navnet hennes i mantallet fikk ikke 25-åringen lov til å legge stemmeseddelen sin i valgurna.

– De la stemmeseddelen i en konvolutt og puttet den i en annen konvolutt som de skrev navnet og adressen min utenpå. Jeg syntes dette var litt merkelig, for det skal jo være hemmelig valg, sier Hilmarsen.

Hun skal ha fått forsikringer om at stemmen hennes ville forbli hemmeligholdt.

– De lovet meg at ingen får sjekke hva jeg har stemt, men jeg får jo ikke kontrollert det. Jeg synes det er spesielt at de gjør det på den måten, sier 25-åringen.

Godkjenner stemmen

Ordfører og leder av valgstyret i Nes kommune, Oddmar Blekkerud (Ap), opplyser til rb.no at valgfunksjonærene mandag kveld har funnet ut hva som sannsynligvis er årsaken til navnefeilen.

– Forklaringen jeg har fått er at det er satt kryss bak feil navn da personen med navnet sitt på linjen over i mantallet stemte søndag. Feilen ble oppdaget da vedkommendes samboer kom og stemte mandag. Dette er en forklaring jeg finner skjellig grunn til å akseptere, sier Blekkerud.

Han opplyser at valgstyret etter at valglokalene stengte mandag besluttet at Tonje Merethe Hilmarsens stemme vil bli godkjent.

– Stemmen blir godkjent, og vil bli håndtert på lik linje som andre stemmer som ligger i konvolutt, etter de gjeldende reglene for dette, sier Blekkerud.

Regulert i loven

I valglovens paragraf 10-6, punkt 2, er det beskrevet hvordan stemmer som ikke blir talt med i foreløpig opptelling skal telles, dersom de godkjennes av valgstyret:

«Stemmesedlene fra den foreløpige opptellingen skal telles på nytt. Valgstyret avgjør om stemmesedler som ikke ble tatt med i den foreløpige opptellingen og stemmegivninger som stemmestyrene har lagt i særskilt omslag, skal godkjennes. Godkjente stemmesedler blant disse skal telles sammen med de øvrige stemmesedlene».

Landet Rundt skal speile de beste artiklene fra de 70 andre Amedia-avisene.  Østlendingen legger på et par-tre av disse hver dag for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra Landet Rundt. Derfor finner du kanskje en sak fra Tromsø, Gjøvik eller Fredrikstad på ostlendingen.no.

Artikkeltags