- Det gikk over all forventing. Men når jeg slo ut en etter en og kom til finalen, var det bare å gå for seieren. Og det klarte jeg, sier Harviken opprømt.

Foruten å bli norgesmester ble Harviken også historisk som den første vinner med militærvåpenet HK 5416.

Han har vært på Landsskytterstevnet i nesten to uker og hadde blinket inn felthurtigkonkurransen som den viktigste.

- Jeg har trent bra den siste tiden, sju-åtte øker de siste ukene. Jeg er en del av det flotte skyttermiljøet i Elverum der jeg startet som 12-13 åring. Det kom likevel overraskende at jeg skulle bli norsk mester, sier 36-åringen.

Takker foreldrene

Han snakker med Østlendingen over mobil på veg hjem til Elverum sammen med mamma Gunda og pappa Åge Harviken som kom til Førde dagen før finalen.

- De har betydd mye for meg og har alltid støttet meg enten i hoppbakken eller på skytterbanen. Det var trivelig at vi kunne oppleve dette sammen, sier Karl Åge Harviken.

Han skyter DFS-programmet og deltok i klasse 4. Men som ansatt i Forsvaret (les: kaptein på Terningmoen), deltok han i militær NM for en uke siden og kvalifiserte seg til finalen i felthurtigskyting.

Rolig som type

Her tok han innersvingen på alle konkurrentene.

- Jeg er ganske rolig som type og klarte heldigvis å stenge ute all viraken med tv-kameraer og tilskuere. Det er litt uvant å bli fulgt av skytterguruen Ola Lunde i NRK. Hjertet banket, og jeg kjente spenning i kroppen. Men skuddene satt og da roet nervene seg, sier Karl Åge Harviken.

Cowboy-øvelse

Felthurtigskyting blir stadig mer populært, og blir omtalt som en cowboy-øvelse.

Skytterne står i grunnstilling, kaster seg ned på kommando og skal skyte ned tre figurer på kortest mulig tid (i finalen var avstandene 75 -, 120- og 170 meter).

Karl Åge brukte 7,29 sekunder på å slå ut den første duellanten. Deretter ble den dobbelte nordiske mesteren, Hans Bakken, overraskende slått ut i runde to før han vant semifinalen og slo ut Håkon Tveiten fra Siljan i to runder med 8,91 sekunder og 9. 34 sekunder.

- Jeg er stolt og overrasket over meg selv. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle reise hjem som norgesmester.

Flere NM-mestere i familien

- Men du er ikke den første norgesmesteren i Harviken-familien?

- Nei, onkel Johs er norgesmester flere ganger på ski og har også medalje fra OL. Tante Hilde Johanne Gjerstad ble norgesmester i håndball for Sørskogbygda på 60-tallet. Men jeg er i hvert fall den første NM-mesteren i skyting i familien, sier Karl Åge Harviken.

Selv om han er oppvokst på Søbakken, bor han nå sammen med kone og to små gutter i Sørskogbygda.

- Det blir stas å komme hjem etter nesten to intense skytteruker borte.

Lov å drømme videre

- Og til neste år sikter du mot å bli skytterkongen?

- Og nei, de er nok i en annen divisjon. Men med mye trening er det jo lov å drømme om å være der oppe en gang i framtiden, smiler Karl Åge Harviken.

Elverumsingen representerte Forsvarets Personell- og Vernepliktsenter under Landsskytterstevnet.