(Hamar Dagblad)

Michel Veenstra driver til daglig platebutikken Klinkhamer i Groningen i Nederland, og er i disse dager på en skikkelig rundreise på platemesser sammen med sin italienske kollega Claudio Fiorentini. I forbindelse med en stor platemesse i Hova i Sverige tilbragte de en dag i Oslo før de satte kursen for Vinyl & Kaffe.

– Jeg har jo kjent Håkon i over 20 år etter at vi møttes på platemesser, men det er første gang jeg er i butikken hans, forteller Veenstra mens han snuser rundt etter jazzplater.

– Jeg elsker skandinavisk jazz, og synes spesielt norsk jazz har noe særegent over seg. Jeg er stor fan av Terje Rypdahl og Jan Garbarek, forteller nederlenderen mens Fiorentini er mer opptatt av rock, og romsterer rundt i hyllene etter attraktivt gods.


– En av de beste

Verken Veenstra eller Fiorentini har vært på Vinyl & Kaffe, men to kompiser i bransjen var innom butikken i fjor, og de var fra seg av begeistring. Årets gjester deler den oppfatningen.

– Dette er en veldig bra butikk, en av de aller beste i sitt slag. Den er riktignok ikke så stor, men den har en nesten uslåelige ekspertise. Håkon vet mer enn de fleste i bransjen, så dette er ei platesjappe man bare må legge turen innom. Jeg er i Sverige sånn ca hver tredje måned og da skal jeg prøve å legge turen innom her hver gang, sier Veenstra.

De to langreiste vinylentusiastene studerer nøye noen skiver Busterud har dratt fram. Et omslag er i for dårlig forfatning til at Fiorentini ønsker å kjøpe plata.

– Det skal være strøkent, da betaler de nesten hva som helst. De er vant til at ting koster litt. Jeg kan vel si såpass at det jeg har solgt i dag gjør det verdt å åpne butikken en time tidligere bare for deres del, sier Busterud og humrer.

– Om jeg skal kjøpe noe her kommer det til å koste meg en arm. Og kanskje en lever, men den er uansett ødelagt, sier Veenstra og ler.

Busterud fant gull

Men gutta er også tross alt kremmere, så de er ikke bare ute etter å kjøpe. Fiorentini tryller fram ei plate fra veska han har med seg.

– Jeg tenkte nok at han hadde noe helt spesielt i den veska, ja, sier Busterud og ler.

Han eier tusenvis av plater som han har både hjemme og på et lager, men det som italieneren har i godteposen vekker interesse.

– Dette er en av de veldig få platene på ønskelista mi, sier Busterud og kikker grundig på plata.

– Den er helt strøken, sier han.

Plata det er snakk om er fra det tyske bandet Eloy. Den har et spesielt cover som skal forestille lokket på en søppeldunk. Den plata forlot ikke Norge igjen.

– Nå har jeg den i platesamlinga mi, sier Busterud.