Gå til sidens hovedinnhold

Langrenn: Fluortesting kan bli droppet

Artikkelen er over 1 år gammel

Bruk av fluor som smurning skal fortsatt være forbudt for løpere under 17 år, men testingen av om noen jukser kan bli droppet, skriver Adresseavisen.

Norges Skiforbund innførte i fjor forbud mot bruk av fluorholdige produkter, som brukes for å forbedre gliden i langrennssporet, for utøvere opp til 16 år. Forbudet ble begrunnet med smørernes helse, kostnader og selve miljøaspektet.

– Vi har hatt en god og grundig behandling av fluorforbudet, og vi har fått en unison tilbakemelding fra kretsene om å opprettholde forbudet. Det var noen få som mente vi burde utvide forbudet til å gjelde junior og senior også, men forbudet vil gjelde til og med 16 år, sier Torbjørn Skogstad, leder i Langrennskomiteen i Norges Skiforbund.

Skogstad vil derfor ha en avstemning blant representantene fra de 16 skikretsene om videre testing under høstmøtet i Norges Skiforbund på Gardermoen i slutten av oktober.

– Jeg mener vi kan være sikre på at testen avdekker om det er fluor under skiene eller ikke, men testen kan ikke si om fluoren kommer fra en infisert fluorbørste eller andre forurensningskilder, sier han.

Dette kan føre til en endret praksis for testing.

Forrige sesong ble det utført to tester, under hovedlandsrennet på Gålå og under Ungdomsbirken. De viste at et stort antall skipar hadde indikasjon på å være behandlet med fluor selv om forbudet var trådt i kraft.

Testene ble foretatt av NILU og analysert på et laboratorium i Tyskland.

Mange stilte seg imidlertid tvilende til om testene ga et riktig resultat, og mange reagerte på å ha blitt stemplet som juksere.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken