Frustrert norsk smøresjef i Tour de Ski

Pierre Mignerey, renndirektør i Det internasjonale skiforbundet (FIS) og den norske sjefsmøreren Stein Olav Snesrud (til høyre) er ikke enige om alt.

Pierre Mignerey, renndirektør i Det internasjonale skiforbundet (FIS) og den norske sjefsmøreren Stein Olav Snesrud (til høyre) er ikke enige om alt. Foto:

Av

Den norske smøresjefen Stein Olav Snesrud (37) er frustrert og oppgitt over tilgangen til løypene i forkant av verdenscupløpene i langrenn.

DEL

Snesrud mener at opplegget og tilgangen til løypene som langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) ble enige om før sesongstart ikke fungerer.

Snesrud, som med rette er blitt kalt en suksessmører, sier at det er på konkurransedagene det skurrer.

– En ting er når det er skøyterenn og individuell start, da er vinduet lenger åpent der vi kan være sammen med løperne. Noe helt annen er det i klassiskrenn slik det blir på for eksempel på 1. nyttårsdag her i Toblach i Tour de Ski. Det er på klassiskdager det er størst utfordringer. Da sender du ut løperne, og vi skal justere festet. Da skulle vi gjerne ha vært med for å føle på det, slik at vi hadde hatt muligheter til å justere på det på best mulig måte, sier Snesrud til NTB.

Før sesongen ble det vedtatt at Norge og de største nasjonene skulle få tildelt fire vester (såkalt bib) som gir tilgang for smørerne i løpene. I tillegg skulle løperne få armbind som ga dem tilgang. Slik var det også i rennene i Finland i november, men i etterkant ble armbindene fjernet og tilgangen dårligere igjen.

– Verre enn noensinne

– De ønsker at løperne skal være mer ansvarlige, men til sjuende og sist handler det om at vi skal lage best mulig resultat for dem. Løperne tar hele tiden valget selv på hvilke ski de skal på gå. De er alltid involvert i testingen, men for at vi skal klare å gjøre best mulig resultat hver gang, er det veldig viktig at vi får være med å kjenne på det de føler samtidig, mener den norske smøresjefen.

Til tross for frustrasjonen mener Snesrud at Norge kanskje har taklet de nye begrensningene best av alle.

– Det er like mye frustrasjoner rundt om i de andre lagene når du prater med smøresjefene der. De er minst like frustrerte som oss. De sliter også med å få kabalen til å gå opp. Vi har 18 løpere her, de nest største nasjonene har 14 løpere, og så går det nedover. Men med fire vester totalt sett er det enklere å få kabalen til å gå opp jo færre løpere du har.

Snesrud forteller at det må prioriteres knallhardt. Noen løpere får kanskje bare fem minutter sammen med sin smører før skivalget må tas. Andre får kanskje ti minutter.

– Vi trodde det var ille i fjor og trodde det skulle bli veldig bra nå med armbindene, men er i stedet endt opp i en situasjon der det er verre enn noensinne. Vi får altfor lite tid sammen med løperne i forkant av rennene.

Drastisk

Den norske smøresjefen ønsker seg mer tid til å teste skiene.

– I fellesstart hadde vi trengt et vindu på 15 minutter med jentene og 15 minutter med gutta der vi kan teste sammen med dem. Per nå er det ikke slik.

Stein Olav Snesrud sto lenge i prat med FIS' renndirektør Pierre Mignerey på stadion i Toblach mandag. Snesrud har snakket jevnt med ham i de siste ukene.

– Han sier at han skjønner hva jeg sier, og så er det opp til ham om han er villig til å gjøre noe med det. Foreløpig har han ikke akkurat gjort så mye med det. Jeg håper at han gir oss muligheten til å gå sammen med løperne i hvert fall i klassiskrenn. Slik det er nå må skiene i stor grad velges ut basert på erfaring dagen før. I praksis rekker de ikke å teste ut mer enn to par på renndagen rett før løpet.

Åpen for diskusjon

Pierre Mignerey er åpen for å diskutere med lagene, men sier at det er vanskelig å endre det langrennskomiteen i FIS ble enige om på vår- og høstmøtene midt i sesongen.

– Det var enighet om å redusere tilgangen til løypa og at mer ansvar skulle over på løperne. Vi vet at det er ulike meninger om dette og at flere er misfornøyd. Vi er enige om at dette kan justeres og diskuteres fra helg til helg, men vi kan ikke endre det vesentlig i løpet av sesongen, sier Mignerey til NTB.

Han sier at FIS ikke kan ta livet av det de selv har bestemt med et armslag.

– Jeg er åpen for å diskutere alt når som helst, men dette er ikke tiden for å gjøre drastiske endringer.

Artikkeltags