Tour de Ski: Sterk prolog av Johaug – Østberg slått ut

VIDERE: Therese Johaug tok seg videre fra prologen i Lenzerheide. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

VIDERE: Therese Johaug tok seg videre fra prologen i Lenzerheide. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Flere av stjernene fikk trøbbel, men Therese Johaug imponerte på søndagens sprintprolog i Tour de Ski.

DEL

Johaug fikk nemlig en strålende start på den andre etappen av touren da hun gikk inn til 21. plass på prologen, og dermed sikret seg en plass i kvartfinalene som starter klokken 11.20.

Johaug er ikke kjent for eksplosivitet og spurtegenskaper, men søndag imponerte skiesset fra Dalsbygda. Ingvild Flugstad Østberg som selv ble slått ut, er blant dem som nå roser Johaug.

– Det var veldig sterkt av Therese og jeg er ikke sjokkert over det. Hun går veldig bra og blir mer komplett som skiløper. Det er den komplette skiløperen som vinner her til slutt. Hun styrker bare favorittstempelet sitt. Det er bra, sier Østberg til Nettavisen.

Johaug tok knalltøft valg

Nå er spørsmålet om Johaug vil klare å ta seg videre til en semifinale i de tøffe sprintløypene i Lenzerheide.

Hun har imidlertid ikke gjort det lett for seg selv.

Etter prologen tok hun nemlig e overraskende og knalltøff avgjørelse da hun valgte det antatt beste kvartfinaleheatet.

I kvartfinalen møter Johaug blant andre Maiken Caspersen Falla og Jessica Diggins som begge er blant favorittene til å vinne søndagens sprint.

Landslagstrener Geir Endre Rogn forklarer at det ligger en klar tanke bak valget.

– Hun får et tøft heat nå, men å gå videre på tid er kanskje hennes største sjanse. Det er det som er vurderingen for henne, at det ser ut som det raskeste heatet og at hun kan få muligheten til å være topp fire. Det er nok en større sjanse enn å være topp to i noen av heatene, forklarer Rogn.

I tillegg til Falla og Diggins skal Johaug også gå mot Anne Kjersti Kalvå, Annemarija Lampic og Kerttu Niskanen.

Østberg og Andersson slått ut

Verken nevnte Flugstad Østberg eller svenskene Charlotte Kalla og Ebba Andersson maktet å kvalifisere seg for kvartfinalene i søndagens Tour de Ski-sprint i Lenzerheide.

Det betyr at de to sammenlagthåpene ikke får muligheten til å kjempe om viktige bonussekunder i sammendraget av touren. Østberg manglet 0,27 sekunder på å klare den siste plassen i kvartfinalene og endte på 32.-plass.

– Det var ikke bra nok i dag. Kroppen føles bra, og formen tror jeg egentlig er ganske god. Løypa skal også passe meg, så jeg har jo ikke så mye annet å skylde på enn at jeg ikke gikk bra nok på ski, sier Østberg til Nettavisen.

– Jeg tror nesten at jeg gikk fortere på ski noen steder i løypa i går enn jeg gjorde i sprinten dag. Da går det ikke fort nok i sprint, erkjenner Gjøvik-skiløperen.

Lørdag hang hun veldig godt med på 10-kilometeren, i sitt første store renn etter startnekten hun fikk fra skiforbundet de første ukene av sesongen. Dermed gikk 29-åringen rett fra en flott opptur til en stor nedtur dagen etter.

Flere store ute

Heller ikke Ragnhild Haga kom seg videre blant de 30 beste som får gå kvartfinaleheatene seinere søndag. Hun ble nummer 34 og manglet et sekund på avansement.

Sveriges Ebba Andersson og Charlotte Kalla fikk det overhodet ikke til å stemme. De svenske sammenlagthåpene endte bare som nummer 39 og 55.

De amerikanske jentene fikk en elendig start på Tour de Ski etter å ha slitt med dårlige ski på den innledende 10-kilometeren.

Amerikanerne imponerte

Søndag var de tydelig sugne på revansj. Både Sadie Bjornsen og Jessica Diggins gikk inn til tider som var godt foran resten av konkurrentene.

Sveits' Nadine Fähndrich klarte å kjempe seg inn like foran de to, men like etterpå overtok en ny amerikansk jente teten. Sophie Caldwells 3.10,76 var to tidelssekund foran sveitseren og holdt til å sikre seg prologens bestetid.

Maiken Caspersen Falla var, ikke overraskende, den hurtigste av de norske jentene. Hun fullførte på sjetteplass, 1,88 sekunder bak Caldwell.

Bra gikk det også med Anne Kjersti Kalvå og Titil Udens Weng, som endte henholdsvis på 13.- og 17.-plass i prologen.

Kari Øyre Slind ble nummer 25, Heidi Weng nummer 25 og Magni Smedås nummer 28 og er også videre.

Artikkeltags