(Nettavisen): Friele har lansert «Sommerkaffe» hos Rema 1000. Blåfargene på pakken er ikke ulik blåfargene vi etter hvert har blitt vant med på sommer-ølvarianter.

På pakken står det «Limited edition», men hva betyr egentlig det?

Og en viktig detalj er opplyst med langt mindre skrift, nemlig vekten på pakken.

Limited Edition

– Ved å bruke begrepet «Limited Edition» kan virksomheter skape et inntrykk av at produktet er en innovasjon eller noe nytt, noe det er grunn til å informere markedet om, sier professor ved Handelshøyskolen (NHH), Tor Wallin Andreassen til Nettavisen.

– Ordet «Limited» kan også oppfattes som at det er knapphet på produktet. Her er det et begrenset antall og man må skynde seg før det blir utsolgt. Knapphet skaper som kjent sin egen etterspørsel, sier han.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Olav Kasland, mener sommerkaffen er en variant av noe vi har sett før.

– Bransjen har vært kreativ og introdusert både julekaffe, påskekaffe og nå sommerkaffe. De kaller den til og med «limited edition». Men dette er jo bare salgstriks, sier Kasland.

Krympet pakke

Ser man pakken med sommerkaffe ved siden av den vanlige frokostkaffen ser de like ut. Men når man leser nøye på pakken går det fram at sommerkaffen kun har 225 gram kaffe i pakken, mot 250 gram i den vanlige frokostkaffen.

– Jeg synes det er spesielt at de velger å ha en kaffepakke på 225 gram. Det vanlige er 250. Her er det stor sjanse for at kundene tror det er 250 gram, sier Kasland i Forbrukerrådet.

Kiloprisen på sommerkaffen er riktignok lavere enn på vanlig Friele frokostkaffe.

– Når pakken er mindre ser prisen billigere ut enn det den egentlig er. Derfor er det viktig å alltid sjekke pris per kilo eller liter, sier Kasland.

– Det er ikke bra at kjedene så ofte gjør det vanskelig for oss å være forbrukere. Det at de for eksempel lager en litt mindre versjon av kaffepakken gjør at mange kan føle seg litt lurt. Det er ikke bra for kundene og jeg skulle heller ikke tro det er bra for Rema og Friele.

Kasland i Forbrukerrådet er spent på forklaringen på pakkestørrelsen.

– Jeg lurer på hvorfor de har krympet pakken når de har laget «sommerkaffen». Det bør de ha et godt svar på, sier han.

– De lyver ikke

Friele Kaffe eies av kaffe-giganten Jacobs Douwe Egberts AS (JDE) med hovedkontor i Nederland.

De opplyser at de lager denne kaffen for annet år på rad.

– Friele Sommerkaffe Limited Edition er en spesialutviklet sommerblend som formidler den varme følelsen av sol med en frisk og fyldig smak, en elegant syrlighet og noter av sjokolade, skriver Alexandra Iskandar i en e-post til Nettavisen. Hun jobber ved selskapets København-kontor.

– Men hva betyr det at kaffen er «Limited Edition»?

– Sommerkaffen er tilgjengelig i en begrenset mengde og forhandles eksklusivt hos én utvalgt samarbeidspartner, skriver Alexandra Iskandar i en e-post til Nettavisen. Hun jobber ved selskapets Københavnkontor.

Kaffen lages altså i en begrenset mengde og selges kun hos Rema 1000. Men hva konkret vil det egentlig si at kaffen er «Limited Edition»?

– Vi har produsert på bakgrunn av erfaringer fra det siste året og med en målsetting om at kaffen selges gjennom sommeren, skriver Iskandar.

Limited Edition betyr altså at sommerkaffen selges gjennom sommeren hos Rema 1000.

– Det var en litt rar forklaring. De lyver ikke, men at sommerkaffe er «limited» til å selges gjennom sommeren sier seg selv, på samme måte som julekaffe ikke selges om våren, sier NHH-professor Tor Wallin Andreassen.

Noe svar på hvorfor denne kaffepakken er 225 gram mot 250 som er vanlig pakkestørrelse, fikk vi ikke noe svar på utover at opplysninger er klart angitt på emballasjen og prisskiltet.

– Tvilsomt

Nettavisen har også spurt Rema 1000 om pakkestørrelsen.

– Flere produkter kommer i ulike størrelser og i ulike prisklasser da våre kunder er forskjellige og har ulike behov. Men vi skal alltid tilby dem varer til lav pris, skriver kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes i en e-post.

Noen nærmer forklaring på hvorfor pakkestørrelsen er 225 gram i stedet for 250 gram, oppgir ikke Rema 1000.

– Sommerkaffen har en kilopris på 155,00 mot 191,60, så det er vel tvilsomt om Forbrukerrådet her mener at vi ikke skal tilby kundene varer til en lavere pris, skriver Aarnes.