(Hamar Dagblad)

Sveip bildene over for å se flere motiver.

– Drømmen min er å eie en båt på Mjøsa, sier Stephanie van der Strumpf og smiler.

Champagne og martiniglass

I marsnummeret av den tsjekkiske utgaven av Playboy pryder hun coveret.

30-åringen regnes som en av Europas store burlesquestjerner, og er trekkplasteret til Oslo Burlesque Festival, som avvikles i Oslo mellom 25. og 29. september.

For tre uker siden begynte Stephanie på norskutdanning på Høgskolen i Innlandet og ble innbygger i Hamar.

– Ja, det føles uvirkelig å si det, men jeg er en Playmate. Jeg har ikke sagt så mye om meg selv til medstudentene i Hamar. Jeg har sagt at jeg er designer, sier Stephanie og ler.

Hun har over 200 reisedøgn i året. Oppdrag i Los Angeles, i Australia eller Dubai.

Hun er kjent for sine forføreriske kvaliteter og storslåtte show som kan inkludere gigantiske champagneflasker eller overdimensjonerte martiniglass som hun bader i som rekvisitter.

I hjembyen Praha i Tsjekkia traff hun tilfeldigvis en nordmann, en Hamar-lege som ble hennes kjæreste og som nå er hennes samboer.

– Det hadde kanskje vært lettere for meg å bo i Los Angeles, men på grunn av kjærligheten bor jeg der han vil holde til. Men jeg er virkelig glad for å være her i Hamar. For jeg elsker Mjøsa, og menneskene som bor her er hyggelige og avslappet. Jeg trives.

– Nå er ambisjonen å lære meg norsk for å passe bedre inn, sier Stephanie.

Fast innslag

I ti år har hun drevet med burlesque.

– Jeg satt i en bar i Praha da en fyr kom bort og sa: «Du ser ut som en pinup. Vil du jobbe med burlesque?»

I starten var det en hobby. Stephanie hadde andre ambisjoner. Hun skulle jobbe for et kunstgalleri eller som motedesigner.

– Jeg dro til London og var personlig assistent for en veldig rik dame. Da jeg vendte tilbake til Praha hadde jeg ikke noe å gjøre, så da bestemte jeg meg for å skaffe meg en manager og satse fullt på modell- og burlesque-karrieren.

– Den første betalte jobben min var en venninne som hadde en stor utstilling med pinup-malerier, sier Stephanie og ler.

Derfra tok det av. Nå er hun jevnlig innslag i femstjernersrestauranten på Buddah Bar-hotellet i Praha. Og hun brukes til ulike opptredener verden over.

– Hva er din stil?

– Burlesque kan være alt fra komedie til sirkusakrobatikk. Jeg danser ofte til swingmusikk, forsøker å forføre og utstråle eleganse. Gir et inntrykk av 30- og 40-tallet, sier Stephanie.

Spiseforstyrrelser

Carina Elisabeth Carlsen er «påvirker» under navnet «Fet, men fattet». Til daglig jobber hun ved Likestillingssenteret i Hamar.

Hun er kjent som Fifi von Tassel i burlesque-veden og er en av produsentene for Oslo Burlesque Festival.

– Jeg er kroppsaktivist. Det ligger mye politikk i denne sjangeren, sier Carlsen, som har drevet med burlesque i sju år.

– Hva er burlesque?

– Det kan være hva som helst. Mange tenker glamorøs striptease. Jeg tenker politikk.

– Man opplever alle typer kropper bli elsket og hyllest. Det kan være sexy, det kan være sårt og det kan være humoristisk.

– Historisk sett så ble burlesque brukt til å gjøre narr av øvrigheten ved at man latet som man var konger eller politikere.

Carlsen har slitt med spiseforstyrrelser:

– For meg var dette en måte å bli frisk på. «Se på min kropp. Den kan gjøre ting som jeg ikke trodd den fikk gjøre». Det er mitt budskap: Alle skal få ta eierskap over sin egen kropp.

– Også må det være lov å ha det litt gøy.

Hun gleder seg over at Hamar har fått Stephanie som innbygger:

– Hun er virkelig en av de store burlesquestjernene. Det er en glede å ha henne med under årets festival, hvor hun både figurerer som dommer i vår nykommerkonkurranse, og som et eget glamorøst innslag under fredagens show, forteller Carlsen.

Mote og kunst

For Stephanie handler jobben mye om å portrettere det glamorøse livet.

– Jeg liker glamour. Korsett, strømper, klassisk musikk, swing og Hollywood.

– Privat også?

– Ja, mote og kunst er hovedinteressene mine. Og baking.

– Også elsker jeg båter.

– Derfor passer det godt å bo ved denne flotte innsjøen.