Gå til sidens hovedinnhold

Tynset-forfatter inspirert av norrøn mytologi

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det gikk veldig unna og jeg solgte ei hel kasse med bøker, sier John Olav Oldertrøen. Lørdag signerte han sin nye bok «Belials Inferno» på Tynset Bokhandel.

«Belials Inferno» er en frittstående fortsettelse på «Isilds Vrede», som var tynsetingens debutroman i 2016.

Handling fra Tynset

«Isilds vrede» ble skamrost av den kritikerroste forfatteren Gert Nygårdshaug som også er fra Tynset. Han berømmet Oldertrøen for et drivende godt språk og mente at debutromanen fortjente storsalg.

Selv beskriver forfatterenav de to bøkene dem som en blanding av norrøn mytologi, fantasy og norsk folketro, i tillegg til litt av hvert annet.

– Det skjer mye i Lyngset, som selvsagt er Tynset i vår tid og ikke i 1666. Med å tenke på hvordan «bestemutter`n» snakket har jeg prøvd å gjenskape det meste av dialektordene i 1666. I den forbindelse har jeg laget en nettside for kjønnsprefikse ord som «a`Per» og «n`Kari». Korrekturleseren min fikk helt spader når jeg kom med dette. Han kunne ikke hjelpe meg det granne, ler Oldertrøen.

Fiktive navn

I «Belials Inferno» er Glåmtun på Neby omdøpt til «Glunntun», og Glomma heter «Glunna». Oldertrøen har også pusset støvet av flere gamle «tynsetstorheter», som har fått fiktive navn. En av dem heter Niels Arveson Snedkermoen og var en meget dyktig bildekunstner på 1700-tallet ...

På toppen av det hele har en av hovedpersonene i boka som heter Trym tilfeldigvis det samme navnet som sønnen til forfatteren.

Trym er kjæreste med Frida, som en kveld forsvinner sporløst. Trym skjønner at det henger sammen med hennes egenskaper som «halving», og han er den eneste som kan redde henne. Frida har i mellomtiden havnet i året 1666, da den onde Belial er lensmann i bygda. «Belials djevelske prosjekt er å samle alle halvinger og utrydde dem, for slik å få mere makt. Nå mangler han bare Trym ...», heter det på baksiden av bokomslaget.

I full jobb

Forfatteren er etablert med familie i Vestby, og er i full jobb som kommunikasjonsrådgiver ved Norsk Institutt for bioøkonomi i nabokommunen Ås.

– Jeg skriver for det meste om nettene, i helger og alle ferier. Det har jeg egentlig alltid gjort, men det er først nå jeg har klart å knekke koden for å bli antatt av et forlag. Jeg var 17 år den første gangen jeg fikk den første refusjonen min. Da var jeg bare en liten spirrevipp som trodde jeg kunne skrive om livet, uten å ha levd det. Det fører sjelden til suksess, men i en alder av 48 år har jeg forhåpentligvis blitt tørr bak ørene, sier han.

Forfatteren er for lengst i full gang med sin tredje roman. Den vil antakelig hete «Hels Nidinger», og handler om de personene som i norrøn mytologi ble utstøtt fra Helheim, eller dødsriket.

–   Jeg har mye pussigheter på gang i den nye boka også. Det er så utrolig mye morsomt å finne norrøn mytologi og gammel folketro, men når «Hels Nidinger» kommer ut vet jeg ikke helt enda, avslutter John Olav Oldertrøen.

Kommentarer til denne saken