Det var Norsk kritikerlag som sto for utdelingen av prisen, som fant sted på Litteraturhuset i Oslo.

Tronstads bok, som er hennes sjette i rekken, var nominert sammen med tre andre, men en enstemmig jury stemte til slutt fram 45-åringen med boken «Mørket kommer innenfra».

Kritikerlaget skriver blant annet følgende om vinnerboka:

«I Mørket kommer innenfra har Tronstad valgt en kjent popkulturell sjanger: postapokalypsen, hvor byen har blitt lovløs. Dette er likevel ikke bare sjangerlitteratur, det er også en påminnelse om at borgerkrig og ødelagte byer er bitter virkelighet i mange land. Max og Linnea forstår ikke umiddelbart at familiene deres står på hver sin side. Linneas mor er sykepleier og spion for de forhatte myndighetene, Max’ brødre er ledere i den militante opprørsbevegelsen. Tronstad velger en moderne helteskildring; hvor de etiske og episke dilemmaene stiller større krav til oss. Ingen er rene, hvite riddere, og selv skurkene har noen gode intensjoner».

Tyra Teodora Tronstad debuterte for øvrig som forfatter i 2007 med diktsamlingen «Mandag morgen står de døde i kø». Hun er oppvokst på Koppang, men er nå bosatt i Oslo.

Øvrige priser

Flere priser ble også delt ut under torsdagens arrangement på Litteraturhuset, og Vigdis Hjort ble tildelt litteraturkritikerprisen for beste skjønnlitterære bok for «Arv og miljø».

Beste sakprosabok for voksne gikk til Marit Paasche for boken «Hannah Ryggen. En fri», mens beste oversettelse ble tildelt Kristin Sørsdal for «Historia om det tapte barnet», skrevet av Elena Ferrante.

Prisen som Årets litteraturkritiker ble tildelt journalist og litteraturkritiker Anne Cathrine Straume i NRK.