(Hamar Dagblad)

Brannen i Giset-gården i slutten av januar påførte den velrennomerte optikerforretningen ubotelige skader. Flammene fikk riktignok ikke skikkelig tak i butikken, men varmen fra brannen smeltet mye av utstyret både hos Giset Optikk og Ur & Sånn. Vann, røyk og sot gjorde i tillegg mye av varebeholdningen ubrukelig. Dermed sto begge forretningene uten lokale, varer og utstyr som er essensielt for driften, men med rikelige doser selvoppholdelsesdrift og pågangsmot.

Tenkte aldri på å gi seg

For Live Giset, en av Hamar sentrums virkelige veteraner, skulle man kanskje tro at en slik brann ville avføde tanker om å avvikle driften etter lang og tro tjeneste. Rett og slett pensjonere seg i en alder av 64 år, noe som ikke er uvanlig. Dette var aldri et alternativt.

– Etter brannen gjorde vi som Terje Vigen, «sturet en dag, ja kan hende to, men så ristet vi sorgen av». At dette var kjett er ikke noe å lure på, men borte er borte og jeg var aldri inne på tanken på å bli pensjonist som følge av dette. Jeg trives for godt i jobben min til det. Og vi ville alle opp og stå igjen så fort som mulig, forteller Giset.

Og nye muligheter åpenbarte seg fortere enn hun hadde våget å håpe på.

– Allerede da kaffegjengen møtes på Gravdahl dagen etter fikk jeg spørsmål om jeg ville være med å se på et lokale. Da gikk vi ned og bestemte oss for å slå til, sier hun.


Tålmodige kunder

Lokalene det var snakk om er altså på hjørnet av Torggata/Enggata, et lokale hvor det tidligere var frisør - og stylistskole. Nå er både optiker og urmaker opp og går igjen, og driften er i ferd med å normalisere seg.

– Med nye og freshe lokaler ser vi lyst på fortsettelsen. Det tar litt tid før vi er hundre prosent i mål, for det er en del utstyr som har lang leveringstid. Det var opprinnelig åtte måneders ventetid på utstyret som brukes til synsprøver, men etter å ha vært kunder hos Zeiss i Tyskland i 113 år ble vi dyttet fram i køen når de hørte om brannen. Det vil si at vi nå kan begynne å ta synsprøver igjen. Dette er jo avansert og ikke noe vi kunne gjøre uten skikkelig utstyr, så det er blitt lange ventelister på dette. Heldigvis har de faste kundene våre vært støttende og tålmodige, sier Giset.

Etter brannen og i påvente av at de nye lokalene skulle bli klare hadde hun enkelt og greit butikken hjemme. Tilbudet har dog begrenset seg til salg av linser og innfatninger i hovedsak.

– Vi har jo så klart hatt en veldig fall i omsetningen disse månedene, men vi har heldigvis en avbruddsforsikring som delvis dekker tapt fortjeneste i slike tilfeller som det vi opplevde. Det gjør det mulig å starte opp igjen, forteller Giset.


Godt å være samlet igjen

Etter hjemmebutikk og hjemmeverksted for både Giset og Ur & Sånn er de nå glade for å være under samme tak igjen.

– Det er så godt å ha «urbefolkningen» her, sier Giset og humrer.

Med det mener hun Solveig Brøto Opsahl og Liv Reidun Lysbakken i Ur & Sånn.

– Det er veldig deilig å være samlet igjen. Vi har hatt hjemmeverksted med det utstyret vi fikk reddet. Det har for så vidt fungert greit å verksted hjemme, men salgsdelen av virksomheten har ikke vært noe å juble over. Nå er det veldig godt å være på plass i nye lokaler og å få se kunder igjen, sier Brøto Opsahl og Lysbakken som er glade for at Giset var så framoverlent fra første dag.

– Det var aldri snakk om å gi seg. Live sa med engang at «dette skal vi klare,» forteller damene på Ur & Sånn.

Liker beliggenheten

At forretningen nå ikke lenger ligger synlig langs den trafikkerte Vangsveien og rett ved Østre Torg er av liten betydning, ifølge Giset.

– Hele byen siger østover litt etter litt, og det har blitt veldig mye mer trafikk i denne delen av byen. Her har vi også flere parkeringsplasser rett utenfor butikken, og for mange av de eldre kundene våre er det viktig. Det var ikke nødvendigvis så lett for dem å gå fra Fugleseth-tomta, sier hun.

Hun kan for øvrig melde om at det blir en offisiell markering av nyåpningen.

– Det blir en markering, men ikke før i høst. Da har vi også vært 65 år i Hamar, avslutter hun.