Det er tre år siden sist vi fikk se et kongelag i aksjon i forbindelse med Landsskytterstevnet. Men endelig har koronaens klør sluppet taket i samfunnet og idretten.

Og to av dem som virkelig var sugne på å vise seg fra sin beste side etter en ufrivillig lang LS-pause, var Løiten-skytterne Sindre Nordvik og Ole Magnus Bakken. Begge klinket til med kanonskyting i de innledende rundene og kvalifiserte seg til henholdsvis skive to og tre i kongelaget.

Et massivt steg opp fra Evje i 2019, da Nordvik lå på skive 13 og Bakken misset hele kongelaget.

Utfordret skytterkongen

For i 2022 var det bare skytterkongen fra 2013, Kim-André Aannestad Lund, som holdt seg foran de to Løiten-gutta på resultatlistene. Kun innertierne skilte Aannestad Lund fra Nordvik på skive to. Begge hadde 249 etter den innledende skytingen.

Like bak fulgte altså Ole Magnus Bakken som eneste skytter med 248.

Ristet av seg LS-spøkelset

Løiten-skytteren har levd med et favorittstempel og høye forventninger før LS i flere år, men har aldri fått det til å klaffe i det grommeste stevnet i Norge. Både i 2018 og 2019 misset han kongelaget – men i 2022 prikket han endelig inn både form og innertiere.

Med skive tre i finalen pustet han de to foran seg i nakken – og det ble en forrykende avslutning på årets kongelag onsdag kveld.

– Hadde bestemt meg for å være tøff

Bakken fikk inn fire 10'ere før han så nieren på det femte skuddet. Men kongelagsdebutanten hentet seg mesterlig inn igjen, og traff utelukkende 10'ere resten av serien. Fem av dem i sentrum. Dermed var han garantert en topp 3-plass i årets kongelag.

– Jeg er godt fornøyd. Jeg hadde bestemt meg for å være tøff, og synes jeg gjennomførte godt, sa Bakken sjøl umiddelbart etter sin serie.

Da var han i tet, og det var bare å vente i spenning på hva klubbkamerat Sindre Nordvik kunne få til.

Sindre presset kongen

Og en spent Nordvik som kjente hjertet slå under skytterjakka beholdt roen til tross for en nier på fjerdeskuddet samt litt ladekluss. Han kjempet inn ni 10'ere og overtok ledelsen fra lagkameraten med 348.

– Helt greit, han fortjener det. Sindre har skutt veldig bra, så dette var rettferdig, sa en sporty Bakken i NRKs studio.

Og med ni tiere la de to Løiten-gutta virkelig press på skytterkongen fra 2013, Kim-André Aannestad Lund.

Men fra skive 1 beholdt årets konge roen, og satte en nær perfekt serie med 10 tiere – sju av dem i sentrum.

Og det er liten tvil om at det var en aldri så liten revansje for Aanestad Lund.

Helt siden han ble skytterkonge i 2013 har ett skudd som en konkurrent skjøt i hans skive, plaget ham. Onsdag beviste han endelig at han er kongetittelen verdig.

Ikke for de lettskremte

Det norske flagget flagret tidvis voldsomt i den lumske Bodø-vinden, som imidlertid var litt svakere enn spådd i forkant. Men når man tar i betraktning av finaleskytingen gikk direkte på NRK, samtidig som et stort publikum var samlet foran storskjermen – og man i tillegg skal skyte én-og-én – ja, da skjønner man at dette ikke er for de lettskremte.

Det var det flere som fikk erfare underveis. Det ble skjeve serier, og en nier her og der for mange av skytterne på de litt mindre attraktive skivene.

Men gutta i tet var det ingen som klarte å gjøre noe med.

For på pallen står intet mindre enn to Løiten-skyttere.

– Det er intet mindre enn imponerende av et så lite skytterlag, konkluderer ekspert Ola Lunde.