(Hamar Dagblad)

Løiten Linie er en akevitt som de aller fleste kjenner til og i 2018 fikk den for første gang selskap av juleakevitt i hyllene. Løiten juleakevitt var tydeligvis noe mange hadde ventet på og de 7000 flaskene ble utsolgt lenge før jul. I fjor ble opplaget økt litt og nok en gang ble det rift om flaskene.

– Juleakevitten fra Løiten har vært en ubetinget suksess og det var nesten flaut for oss hvor fort vi ble tomme for den de to første årene. Det håper vi å unngå i år, så derfor er det tappet 15.000 flasker som nå er ute for salg, sier Atle Einar Minothi, som jobber som ambassadør for norsk akevitt hos Arcus, brennevinsprodusenten bak blant annet Løitens juleakevitt.

–Stikker seg ut fra resten

Onsdag i forrige uke ble juleakevitten lansert på Basarene hvor blant annet Arcus, Løiten Aquavitens venner og ordførerne Einar Busterud (Hamar) og Marte Larsen Tønset (Løten) var til stede. De frammøtte fikk, foruten et etter sigende fantastisk lutefiskmåltid, prøvesmake et knippe akevitter og fikk i den anledning tilbudt spyttebakker.

– Det går under kategorien unødvendig ekstrautstyr, sa Busterud og ble møtt med latter fra de øvrige.

Minothi kunne fortelle at Løitens juleakevitt passer til litt kraftig julemat som pinnekjøtt og ribbe. Neppe tilfeldig ettersom det er å finne på 98 prosent av norske bord på julaften. Akevitten er tilsatt litt kardemomme og kanel for å gi den et julepreg.

– Løitens har en distinkt karvesmak som mange liker og den er populær fordi den stikker seg ut fra resten, sier han.

– Det er mange som synes Oppland blir litt anonym og pregløs i forhold, ble det sagt fra Løiten Aquavitens Venner.

– Det passer bra på opplendinger, humret Busterud.

– Det er nok mange som liker Opplands juleakevitt for det er den vi selger mest av. Løiten må jobbe litt for å oppnå disse slagstallene, sa Minothi.

– Veldig stas

Egil Vold er president i Løiten Aquavitens Venner og er veldig fornøyd med det produktet som Arcus har skapt.

– Juleakevitten har fått en god Løiten-smak som er tuftet på gammel reseptur og jeg er glad Arcus tok denne utfordringen. Det er veldig stas at det for tredje år på rad blir Løitens juleakevitt å finne i hyllene. Løiten har tross alt stått for kulturarv siden 1855. Derfor syntes vi det var på tide med en juleakevitt og det synes tydeligvis den norske befolkningen også for omsetningen har vært god, sier han.