(Glåmdalen) Nora Smestad (23) fra Skarnes er blitt et kjent ansikt på sosiale medier-plattformen TikTok. Smestad har på få måneder fått over 33 000 følgere, og har til sammen over 417 000 likerklikk på TikTok.

Det hele startet hjemme på Skarnes for omtrent ett år siden, da Nora ikke visste hva hun skulle studere eller jobbe som.

– Da var det ei venninne av meg som nærmest overtalte meg til å søke jobben som kabinansatt i Sunclass Airlines. Jeg søkte, og fikk innkalling til intervju.

Ble plutselig voksen

– Og plutselig satt jeg der med jobb, og gikk fra å være ungdom til å bli voksen, ler hun.

Nora definerer livet sitt som ganske tilfeldig, da ting bare har kommet helt «ut av det blå».

– Jeg fant også ut at jeg liker å filme og skape minner, så jeg bare begynte å filme meg selv på jobb, og klippet dette sammen og la ut på TikTok, hovedsakelig kun for vennene mine.

Men en dag tok det av. Noras videoer hadde fått enorme seertall, og det begynte å bygge seg opp med følgere.

– Jeg var overhodet ikke forberedt på noe, og jeg begynte å høre fra venner at jeg dukket opp i «for you-pagen» deres. Dette er altså en side med videoer som er anbefalt. Det var ingen annen utvei enn å bare fortsette å lage videoer, og nå har det tatt helt av.

Enormt nettverk

Nora startet i jobben i Sunclass Airlines i månedsskifte april/mai, og det var da hun begynte å lage videoer. Etter den tid har hun skapt seg et enormt nettverk av følgere.

– Alt har bare gått så fort. Jeg blir gjenkjent på gata, og det er utrolig rart, men hyggelig. Jeg trodde virkelig ikke det da jeg startet med TikTok.

En ting hun ofte blir spurt om i kommentarfeltet på TikTok, er blant annet om hun er fra Oslo, hvordan døra på flyet fungerer, og om hun har kjæreste.

– Disse spørsmålene kommer gjentakende, men jeg synes det er veldig hyggelig. Det kan nok være litt slitsomt av og til, men det går som oftest bra, og jeg synes det er veldig hyggelig.

– Det er verre når jeg hører noen hviske «det er hun fra TikTok». Jeg litt overasket og sjokkert hver gang noen kjenner meg igjen, og det opplever jeg spesielt på flyet. Jeg har også opplevd en guttegjeng som brølte det ut, og da skal jeg love deg at jeg ble flau.

– Kleint

– Jeg har nok begynt å gå på butikken på de tidspunktene da det er få innom, fordi det er jo samtidig litt kleint. Men det er alltids hyggelig å bli gjenkjent, og jeg er veldig glad i å snakke, så det er ikke noe problem.

Nora er mye på reisefot i jobbsammenheng, og blir ofte gjenkjent både på flyplassen, på flyet og spesielt i byer.

– Det er bare helt surrealistisk. Jeg er veldig glad for det jeg har fått til, og familien min støtter meg. Det er jeg veldig glad for. Det at jeg endelig har fått meg en slik hverdag, der jeg kan stå på egne ben, synes jeg er veldig godt.

– Jeg har ikke helt innsett denne tilværelsen ennå, og det er jo veldig spesielt. Jeg har ambisjoner om å fortsette med dette, og jeg gleder meg til å se utviklingen.

Nå bor Nora i en egen leilighet på Skarnes, som hun har skaffet seg etter at hun fikk jobb i Sunclass Airlines. Hun forteller til Glåmdalen at hun trives veldig godt på Skarnes, men det kan vurderes å flytte nærmere Gardermoen på sikt.

Nora forteller hun stortrives i jobben, og er veldig glad for at hun valgte dette yrket. Hun vil jobbe for å fremme yrket som kabinansatt.

Jeg tror at dette er blitt et ganske undervurdert yrke. Mange tror det handler om å servere kaffe og te, men det er ikke hensikten med at vi er ombord. 99% av hensikten er sikkerhet. Dersom det skulle skje noe, er vi trent opp til å håndtere en slik situasjon.

Nora Smestad

Folk flest kjenner ikke til våre rutiner, men alle mulige scenarioer som kan oppstå på et fly gjennomtenkt. Vi har et utrolig stort ansvar, og jeg vil veldig gjerne fremme at kaffe og te er ikke grunnen til at vi er om bord, kun en liten bonus.

Nora Smestad

Nora brenner også for at folk skal føle at de kan være den de er, herunder blant annet naturlig skjønnhet:

– Samtidig som jeg holder på å bli vant til TikTok-tilværelsen, ønsker jeg å snakke om at alle skal ha det bra med seg selv, og være fornøyd med den du er selv. Jeg snakker kanskje ekstra mye om sminke, og jeg mener at det å sminke seg ikke bør være et press. Man skal ikke behøve å sminke seg for å bli akseptert eller godtatt, og derfor skjer det veldig ofte at jeg filmer videoer på jobb uten sminke, noe som ikke er et krav fra selskapet jeg jobber for. Og det er jeg veldig glad for, forteller hun.

– Jeg synes det er feil at mennesker skal dynke seg ned med sminke for å framstå bedre. Alle bør vite at man er bra nok som man er, og det er noe jeg jobber for på TikTok.

Handler ikke om penger

– Allerede nå har det dukket opp forespørsler om samarbeid fra forskjellige merker og bedrifter for blant annet hudpleieprodukter. Men jeg har bestemt meg for at jeg skal «gå god» for produktet før jeg fronter det via mine plattformer, forteller Smestad.

– Jeg synes det blir feil å markedsføre et produkt jeg i utgangspunktet ikke liker. Da handler det kun om penger, og det blir feil.

Da Nora innså at følger-tallet steg så raskt, ville hun ha en bekreftelse fra ledelsen i selskapet på at det hun gjorde var greit.

– Jeg måtte derfor si ifra. Når man er ny i en jobb, vil man ikke gjøre noe galt, og jeg måtte derfor sende en e-post til sjefene mine. Det resulterte bare i et positivt svar fra dem.

– Det er enkelte ting som jeg må begrense litt, og særlig informasjon som er taushetsbelagt. Jeg kan heller ikke filme passasjerer, så det er noe jeg må passe på, forteller Smestad.

Utover det forteller hun at det bare er morsomt, og det er også kollegaer som er glad for at Nora deler arbeidshverdagen sin med sin stadig voksende tilhengerskare på nettplattformen TikTok.

Hun benytter seg av muligheten til å spille inn videoer når flyene er tomme for mennesker. Da kan hun filme som hun vil, uten forstyrrelser.

– Jeg har funnet ut at dette er jobben for meg, og det er dette jeg vil fortsette med. En gang i fremtiden vil jeg potensielt prøve meg som en reiseguide i Ving, men ikke riktig ennå. Og jeg trives 35000ft, det skal sies, forteller Smestad.

– Det virker som at følgerne mine på TikTok ønsker å følge meg på den reisen også, dersom det blir slik. Det hadde jo vært kult.