Peder Holen var 11 år da han så de tyske bombeflyene komme.
Tor Bergebakken

– No kjem det fly!

Minutter senere faller bombene over Nybergsund.
Publisert

Det er 11. april 1940, Tyskland har invadert Norge, og tyske styrker jakter på konge og regjering som nå befinner seg i Nybergsund.

På Midtskogsberget, midt imellom Elverum og Trysil er 11-åringen Peder Holen tilfeldigvis ute for å hente inn posten da han hører flyene komme.

De tyske bombeflyene kommer mot et bakteppe av røyk fra et Elverum i brann. Nå er flyene på vei mot Nybergsund i sin jakt på konge og regjering.

Peder Holen var bare 11 år gammel da han så de tyske bombeflyene komme i retning Nybergsund. Han ropte inn til vaktene som fikk varslet telefonsentralen og kongefølget som var i Nybergsund. Minutter senere falt bombene.

Det har før vært kjent at det var Helene Sveen som varslet Nybergsund om flyene som var på veg. Helen satt nemlig på telefonsentralen i Tørberget den dagen Elverum og Nybergsund ble terrorbombet av tyskerne. Det var hun som varslet statsråd Hjelmtveit som igjen fikk varslet kongen og regjeringa.

Helene Sveen jobbet på telefonsentralen i Tørberget, og fikk varslet Nybergsund om de tyske bombeflyene som var på vei.

Helene Sveen jobbet på telefonsentralen i Tørberget, og fikk varslet Nybergsund om de tyske bombeflyene som var på vei. Foto:

Men hvem varslet Helene? Jo, det var den da 11-årige nevøen hennes, Peder Holen, som først så flya i det han tilfeldigvis var ute for å hente inn posten akkurat da.

De fløy lavt, bare omtrent 200 meter opp i lufta og de fløy i en slags trekant

Peder Holen

Peder roper inn til vaktposten som sitter i 2. etasje. Derfra ringer de straks til telefonsentralen på Tørberget hvor tanta hans, Helene Sveen sitter.

Historien videre er kjent. I Nybergsund hiver statsråd Hjelmtveit seg på bilhornet for å varsle om at de tyske bombeflyene på vei.

Ut fra turiststasjon løper Kong Haakon, Kronprins Olav, statsråder og sivile mot et skogholt og kaster seg ned i snøen.

De tyske bombene skjærer gjennom luften og eksploderer så jorden skjelver. De tyske flyene skyter også med mitraljøser på alt som beveger seg.

Tilbake på Midtskogsberget står Peder og kikker mot Nybergsund, han hører drønnet fra bombene og ser røyken stige.

Kongen og Kronprinsen på flukt i Nybergsund.

Kongen og Kronprinsen på flukt i Nybergsund. Foto:

Utstillingen «Kongens Nei»

I forbindelse med utstillingen «Kongens Nei» samarbeider Østlendingen med Glomdalsmuseet om å lage små filmsnutter med tidsvitner som opplevde de tre mest dramatiske døgnene i norsk historie. Filmene skal komplettere en utstilling med utgangspunkt i disse tre dagene og filmen «Kongens Nei». Utstillingen består blant annet av bilder og rekvisitter fra filmen, historiske bilder og gjenstander

Utstillingen på Glomdalsmuseet åpner 24. august og filmene kan du selvfølgelig også se på Østlendingen.

Artikkeltags