(Hamar Dagblad)

Kirkebakken Grand Prix er blitt arrangert i Hamar siden 2002 og har siden oppstarten tiltrukket seg en oppsiktsvekkende bukett av utøvere. Johaug, Bjørgen, Northug, Johnsrud Sundby og Høstflot Klæbo har alle kjempet i Hamars gater etter at Tor Arne Hetland og Anita Moen vant den første utgaven av Kirkebakken Grand Prix. I år blir det et startfelt av et litt annet kaliber.

– Krevende å arrangere

I fjor måtte arrangementet som vanligvis drar til seg tusenvis av tilskuere i Hamar sentrum avlyses på grunn av pandemien. Hamar Skiklubb, som står for arrangementet, hadde et håp om å gjenskape folkefesten i år, men heller ikke i år, i hvert fall ikke ennå, åpnes det for tilstelninger som samler store mengder folk. Dermed sto det mellom enten å avlyse eller tenke litt annerledes. Hamar Skiklubb valgte sistnevnte. Når i tillegg løypa som de vanligvis bruker er gravd opp var det ikke så mye annet å gjøre enn å tenke i andre baner.

– Det er jo en krevende øvelse å arrangere noe om dagen. Det er stadig nye regler å forholde seg til, men vi skjønte fort at det å arrangere et toppidrettsarrangement med utøvere fra hele Norge og utlandet og med masse publikum ikke ville la seg gjennom føre. Vi fikk imidlertid mange innspill og ønsker om at vi burde arrangere noe for ungdommer og juniorer. De har jo nesten ikke fått konkurrert noe på over et år. Derfor arrangerer vi Kirkebakken Grand Prix for ungdom og junior, forteller Avle Christen Bjørn i Hamar Skiklubb.

Her kan det komme forandringer, men foreløpig er det kun deltakere fra Innlandet som får delta og det er om lag 80 påmeldte. 50 utøvere fra andre skikretser har meldt seg på i tilfelle reglene endres.

Løpet går, til tross for navnet, i en sløyfe utenfor Vikingskipet. Det er ikke lagt opp til publikum inne på arenaen, men det vil være fullt mulig å se rennet fra andre siden av gjerdene.

Ønsker å tilby noe

Det at det over lang tid har vært svært sparsommelig med konkurranser var hovedgrunnen til at Hamar Skiklubb ville få til noe i år.

–Vi synes det er viktig å holde ting i gang og ha noe å tilby også for de unge. Vi ønsker også å holde vårt eget merkenavn varmt med tanke på kommende arrangementer, for vi håper å være tilbake på normalen neste år, sier Bjørn.

Han er også opptatt av at arrangementet lørdag ikke blir en plastversjon av originalen.

– Opplevelsen av å være på arrangement er viktig og vi skal skape en god atmosfære slik at alle som er her skal huske det som ålreit, sier han.

Johaug og Haga kommer

Selv om ingen verdenstjerner kommer for å konkurrere vil det likevel bli kjendiser å se der. Therese Johaug og Ragnhild Haga kommer for å gjennomføre en treningsøkt på rulleski for de i aldersgruppen 13–16 år.

– Men med dagens regler får de altså ikke lov til å konkurrere, sier Bjørn.