Det er noe med kontakten med dyr, sier Ane og rusker en godlynnet fjording i luggen. Ridning som behandlingsform er effektivt, både fordi det gir motivasjon og mestring, men også fordi hestens bevegelser og varmen fra hesteryggen virker gunstig på pasientene.
– Det har effekt på balanse, koordinasjon og gangfunksjon, sier Ane Camilla Kveseth som gleder seg til å komme i gang, i samarbeid med Ebru rideskole i Løten og daglig leder Anna-Liisa Brantzeg Evensen.

Små grupper

Tilbudet vil være rettet mot barn og unge som har behov for fysioterapi på grunn av fysiske eller psykiske funksjonsnedsettelser. Terapiridning er godkjent og vil fungere som vanlig fysioterapibehandling, med henvisning fra lege og en egenandel som pasienten må dekke.
– Målet er å komme i gang med to til tre grupper i uka, forteller Ane. Det blir maksimalt fire personer i hver gruppe, og terapiridningen vil foregå inne i den nye ridehallen på Ebru.
Hestene velges ut fra rytters alder, ferdighet og funksjonshemning. – Noen trenger en hest som har rolige bevegelser, andre trenger en med kvikkere steg, sier fysioterapeuten.
Selv har Ane holdt på med hest og ridning siden hun var lita. I dag strekker ikke tida til for å satse som konkurranserytter, men interessen for hest er like stor.

Viktig tilskudd

Terapiridning blir et viktig tilskudd til rideskolen og hestemiljøet på Ebru, fastslår Anna-Liisa Brantzeg Evensen.
– Hest i helsesammenheng er kjempespennende. Jeg er veldig glad for at Ane kommer inn og skal bidra, sier hun.
For tiden er det 17 hester på stallen langs Hamarvegen.