– Friskolen er unik

UNGA PÅ LØKJA: Hedemarken friskole og rektor Hilde Sætrang holder til i den gamle Løkja skole på Ådalsbruk i Løten.Foto: Merete N. Netteland

UNGA PÅ LØKJA: Hedemarken friskole og rektor Hilde Sætrang holder til i den gamle Løkja skole på Ådalsbruk i Løten.Foto: Merete N. Netteland

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Den er den eneste av sitt slag i landet, Hedemarken friskole på Ådalsbruk, med 154 elever fra fire kommuner.

DEL

For lærerne er det et krav å tro på Gud og Jesus. Elevene står selvsagt fritt til å tro hva de vil, opplyser rektor Hilde Sætrang med et smil.

– Vi har elever med bakgrunn fra mange ulike kirkesamfunn, og vi har elever uten kristen bakgrunn. Det er en berikelse, sier hun.

Hedemarken friskole i Løten har elever fra Hamar, Stange og Ringsaker, i tillegg til Løten. Skoleeier er Ungdom i Oppdrag, som er en del av den internasjonale og tverrkirkelige misjonsbevegelsen Youth with a Mission.

– Tilbudet er unikt i Norge, og det er spennende. Jeg tror det er veldig sunt at unger med ulik bakgrunn lærer toleranse og respekt for hverandre, sier Hilde Sætrang.

Små klasser

Hedemarken friskole startet opp med ti elever høsten 1991, i låven på Grimerud. Sommeren 1994 kjøpte stiftelsen Løkja skole, som Løten kommune skulle legge ned.

Underveis er det blitt påbygg og nybygg, og i dag er skolen godkjent for 180 elever fordelt på ti trinn.

– Det er trygt og oversiktlig med små klasser, mener rektor. På ungdomstrinnet er det 17–18 elever i hver klasse, mens det er bare 11 førsteklassinger i år.

Kristen oppdragelse

Læreplanverket er det samme som i den offentlige skolen, men friskolen følger i tillegg en egen kristendomsplan.

– Vi setter Bibelen høyt og lar troen gjennomsyre der det er naturlig, sier Sætrang. Lærerne starter hver skoledag med en samling der de ber for elevene.

– Vi vil hjelpe foreldrene å oppdra elevene i kristen tro, forteller rektor, som selv har arbeidet som lærer på skolen i 17 år før hun tok over som leder fra 1. august i år.

Noe stempel som eliteskole ønsker friskolen ikke, fastslår hun.

– Men mange kommer hit fordi de ønsker en forandring. Jeg tror de aller fleste opplever at her er det godt å være.

Artikkeltags