Gå til sidens hovedinnhold

Kjøtt i norgestoppen

Artikkelen er over 8 år gammel

Kronhjorten på Brendholen i Løten kan trygt kneise med nakken. Avkommet gir råvarer av beste klasse og heder og ære til oppdretter Jan Steinar Marken.

Se på dem nå, sier Marken og rasler med bøtta, som er fylt med fristende kraftfôr.

Det går som en bølge gjennom flokken når dyra hører lyden av godbiter. Ungdyra kommer først, så mødre med kalver, ivrige etter å sikre seg smakfulle pellets. Men alle viker til side når kronhjorten kommer.

– Høvdingen, sier Jan Steinar Marken og smiler.

Ros og diplom

Løiten Hjorteoppdrett i Nordbygda gjør seg stadig gjeldende med prima kjøttvarer i nasjonale kåringer. Denne gang holdt det til diplom.

Finalen i Det Norske Måltid ble nylig avholdt i Stavanger.

For tre år siden gikk hjortekjøttet fra Løten helt til topps.

Denne gang var det sadel av villsau fra Hitra som vant gull for årets kjøttprodukt, men lårtunge av kronhjort fra Løten ga like fullt et nytt diplom på veggen til produsenten, med rosende omtale, som nominert av den regionale fagjuryen i Det Norske Måltid.

Jan Steinar Marken er glad for anerkjennelsen.

– Vi har vært heldige og hatt god mat, sier han, vel vitende om at gode plasseringer i konkurransen om landets beste råvarer og matprodukter gjør at hjortekjøttet blir lagt merke til langt utenfor Løtens grenser.

Har utvidet

Det var i desember 2004 at Marken og samboer Ragnhild Krogstie la om driften på garden Brendholen og startet med hjorteoppdrett. I begynnelsen hadde de konsesjon på 33 dyr.

Nå er det om lag 200 dyr på jordene i Nordbygda.

230 mål med beite er gjerdet inn, for å holde elgen ute, som Marken sier. Årlig slakter han rundt 70 dyr i flokken. Det gir om lag tre tonn kjøtt. Det meste selges på messer og markeder, samt på Løten nærstasjon og landhandleri.
Se bildespesial på Østlendingen.no

Kommentarer til denne saken