Fraråder riving av gammelt bryggerhus

KULTURMINNE: Bygningen som søkes revet ble oppført som bryggerhus til Veensbakeriet i Løten, trolig tidlig på 1900-tallet.

KULTURMINNE: Bygningen som søkes revet ble oppført som bryggerhus til Veensbakeriet i Løten, trolig tidlig på 1900-tallet.

Artikkelen er over 3 år gammel

Det gamle bryggerhuset til Veensbakeriet i Løten har høy kulturminneverdi og bør ikke rives, ifølge Hedmark fylkeskommune.

DEL

Eieren oppfordres i stedet til å søke om tilskudd til å sette i stand bygningen, som antas å være fra tidlig på 1900-tallet.

Bryggerhuset, eller kokhuset som kulturvernleder Elisabeth Seip i fylkeskommunen også kaller det i et brev til Løten kommune, er lite og enkelt i faspanelkledd reisverk med eldre sveitserstilvinduer. Mindre bygninger av denne typen er en utsatt kategori i Hedmark, ifølge Seip. Slike bygninger er med på å vise de sammensatte funksjonene til mindre plasser på Hedmarken, ifølge fylkeskommunens vurdering.

Ved sin plassering i forhold til hovedvegen er bryggerhuset med på å gjøre Veensbakeriet til et landemerke ved Løten, skriver Seip videre.

Hedmark fylkeskommune fraråder på kulturvernfaglig grunnlag at Løten kommune gir rivningstillatelse.

Det anbefales at det gjøres en utredning av bygningens tilstand og istandsettingsbehov, utført av fagfolk med kompetanse på gamle hus.

Som tidligere omtalt i Østlendingen har eier Sigrid Sjølie planer om å pusse opp hovedhuset på eiendommen, der Natthagen galleri holdt til inntil i fjor høst, til boligformål. Bygningen hun søker om å få rive, har stått tom.

LES OGSÅ: Håper på nytt galleri i Løten

Artikkeltags