– Alle har et forhold til Målia på vinteren, men vi vil få fram at det er mulig å være her også i barmarksesongen, sier Knut Einar Nordhagen i Hamar og Hedemarken Turistforening (HHT), som eier hyttene på Målia.

Her har mye skjedd de siste par årene. Serveringshytta og uteområdet er rustet opp, med ny skigard som holder sauene litt på avstand. Nyoppusset er også Stouslandhytta, som brukes til gruppeutleie, og ei eldre koie, som nå er HHTs aller første selvbetjente hytte.

Bredt program

Søndag skal området og hyttene vises fram i all sin prakt. Det er HHT som har tatt initaitiv til en aktivitetsdag for hele familien, sammen med Løiten Almenning og Vang skolekorps, som drifter serveringshytta på dugnad.

I tillegg deltar Løiten JFF med natursti, Løten o-lag med brikkeløype på setervollen, Løten folkebibliotek byr på lesestund for barna inne i Stouslandhytta, Løten Røde Kors Hjelpekorps lærer bort førstehjelp, og Barnas Turlag Løten stiller med stylter og taustige. Grilling ute, servering inne, konsert med skolekorpset og kjøring med hest og kjerre står også på programmet.

– Vi håper folk møter opp, sier Nordhagen, som ikke ser bort fra at familiedagen er kommet for å bli. Målia har mange kvaliteter, men det beste er roen, stemningen og de flotte turmulighetene for store og små, mener han.

Utfordringen er parkeringsplasser, men vegen er skiltet, og det legges opp til at besøkende går eller sykler de siste tre kilometerne.

Leter etter ny løsning

På Budor har serveringen vært stengt i sommer, på grunn av vertens helsesituasjon. Det jobbes med å få på plass en ny løsning så raskt som mulig, opplyser Ola Bolstad, daglig leder i Budor Sport og Fritid.

– Vi håper og tror å være i gang igjen tidlig i høst, sier han.

Overnatting og alle bestilte arrangementer går som før. Det har likevel vært en uvanlig stille sommer på Budor.

Både heksefestival og turløpet Budorrøya ble avlyst, men planleggingen av høstdagen i Koiedalen 8. oktober er i full gang. Her blir det Risse-aktiviteter for barna. Selv om maskotens «mamma» Hanne Kristine Bjørke flyttet til Østfold, bor og lever Risse fortsatt på Budor, forsikrer Bolstad.

LES OGSÅ: Vekslende helgevær i vente