Robot skal bekjempe smitte

ROBOT: Maskinen erstatter smittevask, men vanlig renhold må fortsatt gjøres på gamlemåten, ifølge renholdsleder Anne Kristin Knudsen (t.v.) og Anna Lena Aas på Løten helsetun.

ROBOT: Maskinen erstatter smittevask, men vanlig renhold må fortsatt gjøres på gamlemåten, ifølge renholdsleder Anne Kristin Knudsen (t.v.) og Anna Lena Aas på Løten helsetun. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Roboten dreper raskt og effektivt bakterier, virus og sporer. Nå er den fast ansatt for å drive smittevern i Løten kommune.

DEL

Renholdsroboten har et anonymt utseende og et stille vesen, men er tillagt livsviktige oppgaver på Løten helsetun, der den allerede har vært i sving ei ukes tid.

– Dette er ei maskin vi har drømt om lenge, sier Anne Kristin Knudsen, seksjonsleder for renhold i Løten kommune.

Roboten kan brukes til å desinfisere pasientrom, men skal også få arbeidsoppgaver i barnehagene og på legekontorer i kommunen.

– Vi bruker voldsomt mye tid på smitterenhold, sier Knudsen.

Målet er bedre utnyttelse av ressursene og bedre helse for alle, ved å forebygge og stoppe utbrudd av smittsomme sykdommer.

Rensende «tåke»

Sykehuset Innlandet og flere nabokommuner har allerede skaffet seg tilsvarende maskiner. I Løten vedtok kommunestyret før jul å investere 300.000 kroner i roboten, som ikke bare renser lufta i rommet, men gardiner og alle gjenstander som kommer i kontakt med «tåken» den sprøyter ut.

– Det er litt som en luftfukter, men tåken oppleves som tørr, sier Bjørn Platou, daglig leder i Deconx, som hittil har levert nær 80 desinfiserende roboter til kommuner og institusjoner over hele landet. Teknologien er utviklet og blir laget i Norge.

Dampen fra roboten inneholder 95 prosent vann og resten hydrogenperoksid, også kjent som blekemiddel.

– Det inneholder ingen miljøgifter, alt blir til oksygen og vanndamp, sier Platou.

Skulle noen gå inn i rommet mens roboten er i arbeid, vil de merke virkestoffene som en svie eller stikking i øynene. Men med litt utlufting er rommet klar til bruk allerede etter en halvtime. Det forteller Anna Lena Aas, teamleder for renholderne på Løten helsetun.

– Det er litt nytt å sette seg inn i, men dette blir bra, sier hun.

Trenger et navn

Løten-ordfører Bente Elin Lilleøkseth og stabssjef Tore Edvardsen møtte opp på Helsetunet tirsdag, sammen med lokalavisene, for å få demonstrert hvordan maskinen jobber.

– Et enstemmig kommunestyre mente at dette var en viktig og riktig investering. Det handler om trygghet her og ute i barnehagene, og det handler om de ansattes tid og arbeidsdag, sier Lilleøkseth.

Nå gjenstår bare å finne et passende navn på roboten.

– Vi skal ha en navnekonkurranse. Og vi tar imot tips, sier Anne Kristin Knudsen.

LES OGSÅ: Svinger seg på helsetunet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken