Restaurerer festsalen på Bøndsen

RIGGER: Bjarne Kjøs og Vigdis Vingelsgaard forbereder malerjobben i festsalen på Bøndsen.

RIGGER: Bjarne Kjøs og Vigdis Vingelsgaard forbereder malerjobben i festsalen på Bøndsen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Festsalen på Bøndernes Hus i Løten skal snart gjenoppstå i sin opprinnelige fargeprakt.

DEL

Blasse og slitte malingsflater klarer ikke å skjule den stolte historien til Bøndsen, forsamlingshuset som ble reist av lokale bønder på 1930-tallet, og som skulle rives i 2006, etter vedtak i Løten kommunestyre.

Et skjult veggmaleri av Paul Lillo-Stenberg fikk kulturmyndighetene på banen. Ildsjeler startet en redningsaksjon, og i dag drives Bøndsen som et andelslag.

– Huset fylles mer og mer med liv og aktivitet, sier Bjarne Kjøs, styreleder for andelslaget.

I sommer skal festsalen restaureres. Malermester og dekorasjonsmaler Anne Louise Gjør fra Hamar er satt på jobben med å gi alle malte detaljer rundt scenen og vinduene nytt liv. De originale fargene skal fram i dagen igjen, med linoljemaling spesiallaget av Gjør etter fargeundersøkelser som malerikonservator Jon Brænne utførte for fire år siden.

Ble modernisert

Bøndsen ble i sin tid tegnet av Hamar-arkitekt Finn Poppe. Han ga festsalen art deco-stil, med særegne detaljer i interiøret.

Stilen er fortsatt der, men flere av detaljene er forsvunnet gjennom årtier med slitasje og modernisering. Verst gikk det ut over veggmaleriet, som ble kledd inn og delvis revet, men senere rekonstruert av Gun Løken.

– Nå fullfører vi dette arbeidet med at listverket under veggmaleriet også blir restaurert, sier Vigdis Vingelsgaard, en av ildsjelene som har fulgt Bøndsen hele vegen. Hun gleder seg til å se festsalen innrammet i klare og sterke farger. Veggene skal fortsatt være umalte, men rundt scenen blir det rødt og bronse. Noen blå detaljer blir svarte, som de opprinnelig var.

Men først skal alle flater vaskes med salmiakk.

– Det får bli min innsats, sier Vingelsgaard.

Tar aldri slutt

Både Løten kommune og Norsk kulturminnefond bidrar med økonomisk støtte til restaureringsarbeidet i festsalen.

– Resten tar vi sjøl, sier Bjarne Kjøs.

Neste prosjekt blir å skifte ut lys og innvendig tak, som er siste rest av moderniseringen fra 1980-tallet. Framdriften avhenger av økonomien, fastslår styrelederen.

Det eneste som er sikkert er at arbeidet aldri tar helt slutt.

– Slik er det med gamle hus, sier Vigdis Vingelsgaard og smiler.

Artikkeltags