Tente gigantlys for jubilanten

GIGANTLYS: Dette vokslyset på 450 kilo ble tent til ære for 25-årsjubilantn Løiten Lys. Fra venstre: Rolf Borge, eier løten Lys, Camilla Grini, daglig leder, Terje Selvig, Leverandør, Bente Elin Lilleøkset, ordfører og Svein Hov, styreleder.

GIGANTLYS: Dette vokslyset på 450 kilo ble tent til ære for 25-årsjubilantn Løiten Lys. Fra venstre: Rolf Borge, eier løten Lys, Camilla Grini, daglig leder, Terje Selvig, Leverandør, Bente Elin Lilleøkset, ordfører og Svein Hov, styreleder. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Løiten Lys har i flere uker jobbet med et gigantisk vokslys i anledning 25-årsjubileet. Onsdag ble det 450 kilo tunge lyset tent i Løten.

DEL

– Det er selvfølgelig for å skape litt oppmerksomhet rundt jubileet, og det har vært utfordrende, sier Camilla Grini, daglig leder hos Løiten Lys.

En stolt og takknemlig 25-åringen feiret seg selv i egne lokaler onsdag formiddag.

– Vi skal feire hele uka, fordi vi er veldig glade for at vi får lov til å holde på, sier Grini.

Tindelyset

Tidligere i høst omtalte Østlendingen Løiten Lys og selskapene bak. Siden 2006 har bedriften gått kraftig i minus og har hatt et samlet underskudd i denne tiårsperioden på over 27 millioner kroner.

– Det ser ikke bra ut, nei. Det har skjedd mye. Vi har kuttet ut en del selskap. Men det er klart at mye henger igjen, etter mange år med mange butikker og et ønske om å være større enn vi er nå. Vi inngikk mange leieavtaler på lokaler, gjerne tiårskontrakter. Vi sliter litt med dette fortsatt, fortalte Grini til vår avis den gangen.

Løiten Lys ble startet i 1991 som et enkeltmannsforetak av Tormod Tønseth. Da startet de med det såkalte tindelyset, som den dag i dag fortsatt er en bestselger.

Det hele startet i kjelleren i disponentboligen til Løiten Brænderi, før bedriften flyttet inn i dagens lokaler. Det skjedde i 1996.

Katastrofen

Bare noen måneder etter at bedriften flyttet inn i større lokaler i 1996, ble disse lagt i ruin av brann. Det skjedde i julen 1996.

Iherdig arbeid gjorde at forretningen og opplevelsessenteret kunne gjenåpne året etter.

Hovedbutikken strekker seg i dag over fire etasjer, og dekker nesten 3000 kvadratmeter i Løiten Brænderi's bygninger, og Løiten Lys er Norges største produsent av håndlagde lys.

Norges største lys?

I tre-fire uker har de nå jobbet med å lage det som trolig er Norges største vokslys.

– Det har vært mye planlegging og ordning for å få dette til. Lyset måler cirka to meter og femti centimeter og veier 450 kilo. Da skjønner man at det har gått med både tid og mye voks, forteller Camilla Grini til Østlendingen.

Onsdag ble dette tent, med ordfører Bente Elin Lilleøkseth til stede.

– Vi må prøve å gjøre noe litt morsomt ut av jubileet. Vi har laget form og smeltet lyset fra bunn. Planen er at det skal brenne en stund framover om vær og vind tillater det.

– Har det vært en idé å sjekke dette opp mot Guinness og verdensrekord?

– Det er nok neppe det og det er en stor apparat som må i sving for å få til det, men trolig Norges største, sier hun.

Og hun har helt rett. Ifølge Wikipedia er et vokslys som målte hele 39 meter i høyden verdens største. En rekord som er over 100 år gammel. Lyset ble vist fram på General Art and Industrial Exhibition i Stockholm i 1897.

Artikkeltags