Løten-skyttere godtar skytefrie dager

BEFARING: Løten formannskap fikk se og høre forskjellen på grovkaliber og støysvak kaliber, her demonstrert av Per Egil Storsveen, leder i Løiten skytterlag.

BEFARING: Løten formannskap fikk se og høre forskjellen på grovkaliber og støysvak kaliber, her demonstrert av Per Egil Storsveen, leder i Løiten skytterlag.

Artikkelen er over 3 år gammel

Alle lagene som bruker skytebaneanlegget i Løten vil akseptere tre skytefrie dager i uka, men ber om enkelte tilpasninger i planforslaget som er ute på høring.

DEL

Mer romslige skytetider og åpning for å skyte med støysvake kaliber på ellers skytefrie dager er blant forslagene som Løten-skytterne ønsker innarbeidet i den nye reguleringsplanen for anlegget.

Da bana ble anlagt i 1913 var ikke støy noe tema. Nå er skytterne innstilt på å «rette opp i synden», ifølge Per Jarle Kristiansen, anleggssjef i Det frivillige Skyttervesen.

– Vi må ta hensyn til hvordan naboer oppfatter støyen. Alle lagene aksepterer skytedagene som nå er foreslått, men med fornuftige tilpasninger, sier han. Å flytte hele anlegget er ikke realistisk, fastslår han. Løsningen er å bygge flere støyvoller, men det vil være kostbart og tidkrevende.

– Det offentlige bør kanskje ta en del av kostnadene, sier Kristiansen og viser til at flere har forsømt seg i historien om skyteanlegget i Løten.

LES OGSÅ: Vil stramme inn på skytetidene

Knapt hørbart

Da formannskapet kom på befaring onsdag, fikk de høre Per Egil Storsveen, leder i Løiten Skytterlag, fyre av skudd både med grovkaliber og støysvak kaliber 22, det siste knapt hørbart for en lydhør forsamling av politikere.

Skyting med kaliber 22 er viktig med tanke på ungdomsarbeid og rekruttering, understreker Ola Berntsen, leder i Løiten Jeger- og Fiskerforening. Han medgir at skytterne har vært bortskjemt med frie skytetider, men at de fleste nå er innstilt på å finne en løsning som alle parter kan leve med.

– Vi vil overholde det som blir bestemt og prøve etter beste evne å få det til å fungere, sier Ola Berntsen.

Planen legger opp til skytefri på onsdag, fredag og søndag, samt helligdager. Det legges også begrensninger på antall helgestevner: fem i sommerhalvåret og tre på vinteren.

Samfunnsnyttig

Skytebaneanlegget i Løten er viktig for mange, og miljøet rundt bana er sosialt og godt, framholder Per Egil Storsveen. Her er unge og gamle, jegere og konkurranseskyttere, i tillegg til HV-soldater som øver fast i anlegget.

– Det er ikke bare bråk og moro, det er samfunnsnyttig, sier Storsveen om aktiviteten.

Planen som skal regulere bruken av anlegget kommer til endelig politisk behandling i løpet av våren, ifølge saksbehandler Sigurd Dæhli. Det er ikke kommet innsigelser i den siste høringsrunden.

Artikkeltags