Ronny Solheim viser fram en rekke kulehull på de to døde hundene Balder og Odin. De to hundene har åpenbart blitt påskutt og truffet av en rekke kuler.

– Kun et fåtall av disse kan ha vært dødelige, sier Solheim og viser fram kulehull blant annet på dyrenes frambein.

Han forteller at hundene forsvant fra hans eiendom ved 11.30-tiden søndag formiddag.

Kort tid senere var han og kjæresten ute for å lete etter dem.

– Vi lette i et stadig større område, uten å finne dem. Vi var blant annet i det samme området hvor hundene senere ble skutt, uten å se spor av verken dem eller sauer, sier Solheim.

LES OGSÅ:

– Ikke aggressive mot dyr tidligere

Politiet opplyser overfor Østlendingen at det var nettopp angrep på sauer som var årsaken til at politiet ble varslet om saken.

– Har hundene vært aggressive mot folk tidligere?

– Den ene av hundene har glefset etter en unge en gang, men da hadde ungen på forhånd kløpet den i kjønnsorganet, svarer Solheim.

– Har de vært aggressive mot sauer tidligere?

– Nei. De har vært brukt til å passe på sau og geit som vokterhund tidligere, svarer Solheim.

Hundeloven sier at det skal være båndtvang for hunder i tiden fra 1. april til og med 20. august.

Den samme loven sier også at hunder bare kan være løse når de blir fulgt eller kontrollert på aktsom måte, eller når de er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for alminnelig ferdsel.

– Hvordan kom de seg unna?

– Jeg slapp de ut på tunet. Vi hadde sovet litt lenge søndag morgen og jeg slapp dem ut for at de skulle få luftet seg. Da sto grindene oppe og hundene klarte på den måten å stikke av. Rutinen er at de får lufte seg og gjøre fra seg, før de blir satt i hundegården. At grinda sto oppe var en glipp, sier Solheim.

Politiet: – Tok sau

Krimsjef Rune Strand ved Hamar politistasjon opplyser at politiet ble koblet inn i saken etter at de mottok en melding om at to hunder jaget og tok sau i Budor-traktene.

– På den bakgrunn fikk politiet bevæpningstillatelse og rykket ut. Da vi kom til området traff vi på to slitne hunder som lå i vegkanten. Tilstede sammen med oss var også viltnemnda i Løten, forklarer krimsjef ved Hamar politistasjon, Rune Strand.

Han forklarer videre at politiet først hadde kontroll på hundene og at eieren ble kontaktet.

– Etter at vi tok kontakt med eieren, begynte hundene å ville forlate stedet. Politiet fulgte da etter på avstand for å ha kontroll på hundene, så lenge de var aggressive og det forelå fare for nye angrep på sau, sier Strand.

– Hundene oppfører seg da truende og går til angrep på politiet. Politiet valgte derfor å avlive hundene i nødverge, forklarer Strand videre.

Politiets tjenestevåpen

Han opplyser at hundene ble avlivet med politiets tjenestevåpen, det halvautomatiske MP5.

– Er dette et egnet våpen til å avlive hunder med?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det jeg ønsker å kommentere er at de tok de midlene de hadde til rådighet for å beskytte seg selv. De ble avlivet med det politiet hadde tilgjengelig, svarer Strand.

Ronny Solheim hevder å ha samlet sammen 18 tomhylser og fire kuler på skuddplassen.

Han mener politiet har gjort en dårlig jobb med å avlive dyrene og stiller spørsmål ved om politiet har håndtert situasjonen forsvarlig og lovlig.

– Hvor mange skudd ble det avfyrt for å avlive dyrene, krimsjef Rune Strand?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Det har jeg ikke i hodet nå, svarer Strand da Østlendingen snakker med ham mandag kveld.

– Husker du om det var ett eller tjue skudd som ble avfyrt?

– Ja, men det ønsker jeg av etterforskningsmessige hensyn ikke å komme inn på. Etterforskningen så langt tyder på at de åpenbart var veldig aggressive, fortsetter Strand.

– Du sa akkurat at dem lå slitne i vegkanten da politiet kom til stedet. Er det en aggressiv atferd hos hunder?

– Nei. På det tidspunktet lå hundene isolert. Det var etter at de forlot stedet at de angrep politiet da de fulgte etter dem, svarer Strand.

Skutt rundt midnatt

Hundeeier Ronny Solheim opplyser overfor Østlendingen at avlivingen av hundene må ha skjedd i tidsrommet mellom 23.55 og 00.15 søndag kveld.

Krimsjef Rune Strand sier til Østlendingen at det høres ut som en riktig antakelse.

Skuddene som tok livet av hundene ble ifølge Solheim avfyrt i et område med mye hyttebebyggelse.

Han skjønner ikke at politiet kunne avfyre skudd med folk fra blant annet viltnemnda til stede og med fare for at det kunne dukke opp folk rundt en sving.

– Var det forsvarlig av politiet å avfyre skudd?

– Som sagt, politiet måtte bruke de midler som var tilgjengelige. Hunderasen er stor og de var åpenbart aggressive, svarer Strand.

– Kunne politiet – i etterpåklokskapens navn – ha handlet annerledes?

– Det faktiske hendelsesforløpet er ikke klarlagt ennå, men slik vi ser det nå er det ingen grunn til å mene det. Men det vil den videre etterforskningen vise. I nødverge bruker man de midler som er tilgjengelige for å redde sitt eget liv.

– Politiet på stedet følte seg truet på livet av hundene?

– Ja, det gjorde de, bekrefter Strand.

LES OGSÅ: