Gå til sidens hovedinnhold

Lover lavere avgifter på bensin og diesel

Stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp) har merket seg sommerens høye drivstoffpriser. Hun lover lavere avgifter på bensin og diesel med en rødgrønn regjering.

To tirsdager på rad har bensinprisen i Elverum passert 18 kroner literen.

Kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Circle K Norge AS har uttalt til Østlendingen at flere forskjellige faktorer påvirker prisen, men at hele 90 prosent av prisen ligger utenfor drivstoffselskapenes kontroll.

– I Norge er cirka 60 prosent av bensinprisen avgifter, cirka 30 prosent er innkjøpsprisen og rundt 10 prosent skal gå til å dekke alle kostnader til lagring og salg, samt fortjeneste, påpekte han.

Stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp) har merket seg den høye andelen avgifter, noe hun lover at en rødgrønn regjering vil ta tak i.

– Vi har nå en regjering som har byttet ut skatter med avgifter. Vi mener avgiftene må ned. De rammer skjevt og gjør det unødvendig dyrt å bo i distriktene. Avgiftene rammer også urettferdig, siden de er det samme uansett hvor mye eller lite man tjener, sier Mehl, som også ønsker avgiftsfritak på biodrivstoff for å få ned pumpeprisen.

Innblanding av biodrivstoff i bensin og diesel er et viktig virkemiddel for å få ned CO₂-utslippene fra veitrafikken.

Mehl kan ikke si akkurat hvor mye hun mener avgiftene skal settes ned.

– Men det må være så mye at det monner i lommeboka, sier hun og legger til at Sp også vil øke pendlerfradraget og gjennomføre grønn omstilling ved hjelp av positive insentiver, som for eksempel pendlerparkering.

Kommentarer til denne saken