(Hamar Dagblad)

Sveip i bildene over for å se bildegalleri fra åpningen.

– Lander dere flere lignende gratisprosjekter så spanderer jeg pølser, sa ordfører Einar Busterud.

Han ble spesielt invitert til snorklipp og høytidelig åpning av sykkelløypa inne i skogen vis-à-vis Lovisenberg skole.

Gjort alt selv

Det var eleven Fredrik Hagelund Bjørge som kom opp med ideen:

– Jeg spurte noen kompiser om de ville være med å sykle på asfalten nede på skolen. Det var ikke så populært blant de voksne på skolen, som ikke likte at barna drev på asfalten med sykkel på fritiden. Da tenkte jeg: Hva om vi utnytter plassen inne i skogen i stedet? forteller Fredrik.

Han gikk til elevrådet ved skolen med ideen, som igjen gikk til skoleledelsen. De fikk klarsignal til et løypeprosjekt og dermed var prosessen i gang.

– Vi gikk gjennom skogen og så ut potensielle traseer, fant materialer og begynte å spikre, hamre og ordne på med de ressursene vi hadde tilgjengelig, forteller Fredrik.

Kontaktlærer for sjuendetrinn, Cathrine Larsson, forteller om et voldsomt engasjement:

– De har vært superivrige! De har hogget, saget, båret grus og markert løyper. Og i etterkant har de skrevet mailer, til ordfører, presse og til Kiwi Ridabu for å få sponsor til åpningen, forteller Larsson.

Sistnevnte var velvillig og sponset elevene med pølser og drikke til åpningsdagen. Og fredag ble det fikset med DJ, spilleliste, «BlimE»-dans, lydanlegg for ordførerintervju og taler og snor og saks til åpningen.

Femte- og sjettetrinn bakte kake til skolens elever og de oppmøtte.

– En kjempebra prosjekt i forhold til klassemiljø og samhold. Og sykkelløypa er noe hele skolen får glede av i tiden framover, sier Larsson.

Eunice Lundby Korsmo og Samuel William Bendu i elevrådet har testet løypa:

– Vi har laget en lett løype som er litt svingete og en vanskelig med et hopp. Jeg har testet de begge, og den med hopp var helt klart den morsomste, sier Samuel.

– Fordelen med løypene er at vi slipper å sykle på asfalten og de er blitt veldig bra, selv om jeg synes det er litt skummelt med hoppet på den vanskelige løypa, sier Eunice og smiler.

I startområdet har elevene rigget en plakat med regler. Her er står det at det er påbudt med hjelp, gode bremser og vanlig tohjulssykkel. Og man skal bare sykle i løypa slik at den ikke blir ødelagt.

Ikke ferdige

Ordføreren fikk selv teste løypa med en av elevene sykler:

– Den er kjempefin, og det er imponerende at elevene har gjort alt selv. Vi i kommunen får mange spørsmål om å etablere lekeanlegg, men dette prosjektet viser at barn kan få til ting selv, med enkle midler, sier Busterud, og legger til:

– Ofte kan det enkleste være det beste.

Initiativtaker Fredrik er fornøyd, men håper prosjektet fortsetter:

– Målet er å lage den råeste sykkelløypa, så vi er neppe ferdige.