(Hamar Dagblad)

Driveren av Il Teatro var lite imponert den første gangen han smakte på dette særnordiske fenomenet. Men han gjorde feilen som mange gjør, nemlig å smake på fisken alene uten å involvere noe tilbehør.

– Lutefisk uten tilbehør var ikke noe godt, men så lærte jeg hvordan det skulle spises. Da synes jeg etter hvert var veldig godt, sier Putzu.

– Det er gjerne sånn med lutefisk, det krever litt tilvenning før man liker det, sier Hemsøe.

5.–6. november arrangerer han årets Lutefiskfestival, som er den niende i rekka, og han er spent på om folk føler seg helt komfortable med å samles mange i et rom igjen.

– Det har jo vært en spesiell tid. Nå er det jo lov å møtes og å klemme hverandre igjen, men jeg tro fortsatt folk er litt avventende, sier han.

Godt voksent publikum

I fjor var det langt fra noe drømmeår for denne type arrangementer og mange som hadde meldt seg på avbestilte ganske tett på festivalen i fjor slik at det samlede antall besøkende ble i underkant av 150. Hemsøe både håper og tror de blir flere i år, og det ville glede lutefiskhjertet hans om også de litt yngre tar turen.

– Vi har et voksent publikum som setter pris på det tradisjonelle og som vil ha så lite forandring som mulig, men vi må også gjøre noe for å gjøre tørrfisken mer populær blant unge. Vi må få øynene opp for tørrfisken som råvare og legge til rette for unge mennesker, sier Hemsøe.

–Rett og slett gjøre en utradisjonell vri på det tradisjonelle, skyter Andrea Vold fra Victoriakvartalet inn.

Dette er en prosess som ble påbegynt i fjor, da Il Teatro innførte Pizza stoccafisso på menyen, altså pizza med tørrfisk.

–Jeg likte den pizzaen veldig godt, men den slo vel ikke helt an. I år utvider Salvatore menyen med en italiensk rett basert på tørrfisk som blir mulig å få den helga og muligens også senere hvis det blir en suksess. Så nå håper vi folk våger å prøve noe nytt, sier Hemsøe som håper vi i Norge kan lære litt av italienerne.

– Jeg har feriert mye i Italia og de gjør mye mer med tørrfisken enn her, sier han.

Rekordsalg av billetter

Hemsøe har også en framtredende rolle i Hamarrevyen som spilles fra onsdag 3. november og til årets forestillinger er det allerede solgt 1000 billetter.

– Rekorden vår er på 1100 billetter, så det går mot rekord i år. Vi har et mål om å selge 1500 billetter og jeg håper jo så mange som mulig går for kombopakken vår med både show og mat, sier han.

Nytt av året er nemlig at Lutefiskfestivalen samarbeider med Hamar Teater og Hotell Victoria og dermed blir det en veldig kompakt opplevelse for de som vil ha både latter, losji og lutefisk.

Hamar Teater dekker nemlig langbord til 100 stykker i festsalen lørdag. Da vil det bli servert lutefisk etter den første forestillingen slik at folk har muligheten til å spise både etter den forestillingen og før lørdagens andre forestilling.

– Hotellet finner fram sitt gamle sølvtøy og maten blir tilberedt på hotellets kjøkken av kjøkkensjef Geir Arne Strøm. Her snakker vi det ultimate samarbeid, sier Hemsøe.

Det vil for øvrig også bli lutefiskservering på Stortorvets Gjæstgiveri og på Schwenkes vinkjeller som vanlig.